Witlofquiche met ham en kaas

Ik riep al ongeveer 6 jaar dat ik een kookblog wou (ik registreerde deze domeinnaam al 5 jaar geleden), maar het daadwerkelijke starten met het blog liet dus nogal op zich wachten. En dat terwijl een kookblog niets dan voordelen biedt! Zo bereidde ik witlof altijd op dezelfde manier (afgezien van een witlofsalade dan); ik kookte de witlof, ik rolde ‘m in ham, bestrooide alles met geraspte kaas en zette het geheel in de oven. Nu dacht ik gisteren; laat ik eens wat anders maken met die kilo witlof die ik bij de LIDL haalde, is leuk voor m’n nieuwe blog. Ik maakte deze witlofquiche en hij was divine.

witlofquiche
Ingrediënten (4 personen):
1 kilo witlof
6 plakjes bladerdeeg
2 middelgrote uien
4 eieren
200 gram ham
200 ml slagroom
150 gram geraspte oude kaas
25 gram boter of olijfolie
springvorm van 26 cm Ø

Verwarm de oven voor op 180°.
Laat het bladerdeeg ontdooien en vet de springvorm licht in met de boter (ik gebruik altijd roomboter, maar het kan ook met wat olijfolie).
Bekleed de springvorm met het bladerdeeg, prik met een vork wat gaatjes in het deeg en bak de deegbodem nu zo’n 10 minuutjes in de oven (is nog niet gaar als je ‘m eruit haalt).
Snij de kontjes van de witlof en verwijder de kern (die is bitter). Snij de witlof nu in reepjes.
Snij de uien in kleine stukjes
Snij de ham in reepjes.
Roerbak nu de witlof, ui en ham tot de witlof is geslonken (dus niet op al te hoog vuur) (duurt een minuutje of 8 tot 10).
Meestal komt er veel vocht vrij. Dit giet je af (anders krijg je een zompige taart).
Klop de eieren los met de slagroom, peper, zout en de kaas.
Schep het witlofmengsel op de deegbodem en giet het eierenmengsel erover.
Bak de taart nu zo’n 20 minuutjes op 180° (vanaf 15 minuten even blijven checken).

1 reactie

  1. Ik gebruik eigenlijk nooit bladerdeeg voor hartige taarten en kwam er gister dus weer achter waarom. Het bladerdeeg kromp enorm en probeerde een bodem te worden ipv een echte taartvorm. Ik heb het nog half kunnen redden door er snel een steunvulling in te fabriceren. Hoe doe jij dat en als je steun gebruikt kun je dat dan in het recept beschrijven ?

    Reply

Leave a Comment.