Vietnamese loempia’s

Zo’n 2 keer per jaar worden er loempia’s gerold in huize Luna! De Vietnamese loempia’s aan de kraampjes zijn heerlijk, maar ook daar lijkt de recessie toegeslagen; ze zijn niet meer zo stevig gevuld als vroeger en er zit meer kool in dan vlees of kip. De prijs is, vergeleken met een paar jaar terug (11 jaar geleden), dan wel weer verdubbeld, want waar je vroeger een loempiaatje voor een gulden kon kopen, daar kosten ze nu een euro (of waarschijnlijk is gewoon alles 2 keer zo duur geworden). Beetje jammer! Wij kopen dus nooit meer een loempiaatje op straat, omdat die van onszelf gewoon lekkerder zijn, maar ik hou nog steeds van alle loempiamannetjes, want die hebben het vast ook niet makkelijk.

vietnameseloempia

Onderstaand recept is voor 40 loempia’s, maar wij maken er altijd meteen 120, want als je eenmaal lekker bezig bent, dan kun je daar maar beter gewoon mee door gaan. Wat moet je met 120 loempia’s? Opeten! En we geven er ook veel weg, want lekker eten moet je delen! Het rollen van de loempia’s zelf is trouwens iets wat je samen moet doen. Het kan wel alleen, maar omdat de loempiavellen best snel uitdrogen is het handiger om het gewoon met z’n tweeën te doen. Ik denk dat de mannetjes van de Vietnamese loempiakraam het met de hele familie tegelijk doen, want er gaat best veel werk in zitten. Ik ben met de 120 loempia’s zo’n 5 uur bezig geweest (ik moest alles in 3 batches bakken omdat ik geen XXXL pan heb) ( de verkering was er zo’n 1,5 uur mee bezig, omdat hij dus mee moest helpen met rollen). Is dat het waard? Hell yeah! Ze zijn dus niet alleen heel erg lekker, maar uiteindelijk betaal je voor 120 Vietnamese loempia’s zo’n 20 euro (ik had het precies uit willen rekenen, maar ik kon niet alle bonnetjes terug vinden), dat is dus 0,17 cent per stuk.

Ingrediënten (voor 40 loempia’s):
1 pak loempiavellen (er zitten 40 vellen in 1 verpakking)
750 gram kipfilet
750 gram winterwortelen
2 uien
2 teentjes knoflook
250 gram rijstvermicelli
2 kippenbouillonblokjes
2 eetlepels gehakte selderij
1 theelepel vetsin
1 eetlepel suiker,
1 eetlepel zout
1 eetlepel azijn
2 eetlepels sojasaus
2 eetlepels zonnebloemolie
maggi om op smaak te brengen
(olie om in te frituren)

Haal de loempiavellen uit de diepvries (laat ze dus ontdooien, maar laat ze in de verpakking).
Maak de kipfilet fijn in een keukenmachine, zodat het dus een soort kipgehakt wordt (je zou eventueel ook kipgehakt kunnen kopen). Heb je geen keukenmachine, dan zul je de kipfilet heel erg fijn moeten snijden.
Schil de winterwortelen en doe deze ook in de keukenmachine, of rasp ze (ik doe de ene helft raspen en de andere helft in de keukenmachine). Ook de ui en de knoflook doe ik in de keukenmachine.
Doe de zonnebloemolie in de pan en bak de kipfilet en voeg daar niet veel later de rest van de ingrediënten bij (behalve de rijstvermicelli).
De rijstvermicelli crush je in je hand en verkruimel je dan boven de pan. Ik doe er steeds wat water bij tot de rijstvermicelli gaar is. Ondertussen blijven roeren natuurlijk. Dit laatste luistert nogal nauw, dus niet meteen teveel water. Je kan ook de rijstvermicelli eerst gaar koken in een andere pan, dan uit laten lekken en dan pas bij de rest van de ingrediënten voegen. Dit doe ik niet, omdat, eh, ja, waarom eigenlijk niet? Het kan dus allebei.
Nu komt het ingewikkeldste van allemaal. Het proeven of de vulling op smaak is. De vulling moet zouter zijn dan je het eigenlijk wil hebben. Nadat je de loempia’s frituurt gaat een gedeelte van het zout namelijk in de velletjes zitten. Als je vulling dus niet zout genoeg is, dan smaken de loempia’s uiteindelijk flauw. Het kan dus zijn dat er nog een bouillonblokje bij moet. Of een paar eetlepels maggi. Of nog wat zout. Of nog wat sojasaus.
De vulling zet je nu weg om af te koelen, want met warme vulling kun je niet gaan rollen.
Kijk nu even naar het volgende filmpje om te kijken hoe je de loempia’s moet rollen en doe dit (als alles is afgekoeld) met de loempiavellen: KLIK.
Je plakt de vellen aan elkaar vast met wat losgeklopt ei.
De loempia’s kun je nu (per 4 bijvoorbeeld) heel gemakkelijk invriezen en eruit pakken net voordat je ze wil gaan eten.
Je frituurt de loempia’s op 180° en het duurt ongeveer 4 tot 5 minuutjes voordat ze klaar zijn (als ze nog niet bevroren zijn, dan duurt het een minuut of 2 tot 3 voordat ze klaar zijn).
Serveren met zoete of scherpe sambal.

4 Comments

  1. Ha Luna, ik ben ze nu aan het maken. Volgens mij heb ik me vergist. Je hebt staan selderij. Toen heb ik bladselderij gebruikt. Maar op een andere website wordt bleekselderij gebruikt. Dat is lang zo scherp niet.
    Mijn vraag…..zou je dit wat specifieker in je recept willen zetten om misverstanden te voorkomen.

    Reply

Leave a Comment.