Tonijnsalade

Best gek; als ik ergens buiten de deur ga lunchen (iets wat overigens maar weinig voorkomt) bestel ik bijna altijd een broodje met tonijnsalade, mits het zelfgemaakte tonijnsalade is, want tonijnsalade uit een bakje van de Johma vind ik dan weer niet zo lekker. Zelf had ik het nog nooit gemaakt en dat terwijl het eigenlijk supersimpel is. Ik maakte meteen een flinke hoeveelheid (ik denk dat het zo’n 500 gram is, genoeg om als salade neer te zetten tijdens een feestje of BBQ) en ik serveerde het tijdens m’n verjaardag. De bak was leeg, dus ik neem aan dat het lekker was.

tonijnsalade

Ingrediënten (voor ongeveer 500 gram):

2 blikjes tonijn op waterbasis
1 grote ui
2 eetlepels kappertjes
200 gram augurkjes
mayonaise
ketjap manis
peper en zout

Ik schreef al dat het een simpel recept was en dat is het ook; je laat tonijn uitlekken, snijdt de rest van de ingrediënten in kleine stukjes en voegt alles bij elkaar. Mayonaise erbij, beetje ketjap erbij, op smaak brengen met peper en zout en klaar. Let wel op met de ketjap, want die smaak gaat al snel overheersen en dat is niet de bedoeling. Het mooie van dit recept is ook dat je het naar eigen smaak kan aanpassen, dus door er minder of meer ui, kappertjes of augurkjes in te doen (niet iedereen vindt kappertjes lekker namelijk). En het spreekt voor zich dat het gezonder is om zo min mogelijk mayonaise te gebruiken of de mayonaise te vervangen door halvanaise of yogonaise, maar wij hebben standaard een pot mayonaise in huis, dus mayonaise it is! Lekker op een boterham (met eventueel wat blaadjes sla erbij), maar ook lekker op een toastje of stukje stokbrood.

1 reactie

  1. Dit is ook bij mij een favoriet. Als ik het zelf maak doe ik het ook zo, behalve die ketjap. Daarvoor in de plaats neem ik worcestershiresauce. En als ik het in huis heb snij ik ook vaak nog wat (kers)tomaatjes in kleine stukjes erdoor en wat bladkoriander.

    Reply
  2. Oooh… worcestershiresauce heb ik ook altijd in huis… vind ik een goede tip! Lekker! Koriander? Hmmm… Kan ik qua smaak er niet zo bij plaatsen, maar ga ik de volgende keer bij een klein hapje proberen (want koriander is toch wel 1 van mijn lievelingskruiden)…

    Reply

Leave a Comment.