Tomatensoep

Ik had ooit een vriendje dat, for real, tomatensoep uit blik lekkerder vond dan verse tomatensoep. Onbegrijpelijk, maar het zal iets te maken hebben met het feit dat hij dat vroeger thuis ook altijd kreeg. Gelukkig heb ik nu een verkering die mijn kookkunsten wel kan waarderen, alleen is hij weer niet zo gek op soep in het algemeen. Maar als er genoeg vlees in zit, dan kan het zijn goedkeuring meestal wel wegdragen. Wij kopen een paar keer per jaar een stuk koe (zo’n 35 kilo), dus onze vriezer ligt altijd vol met 100% biologisch rundvlees. En dat is vlees is lekker!!! Ik denk dat mede door dit vlees de tomatensoep die ik ermee maak zo waanzinnig goed smaakt.

tomatensoep

Ingredi├źnten (voor 5 liter):
1 runderschenkel (de mijne was 750 gram)
2 kilo tomaten
3 laurierblaadjes
4 uien
2 runderbouillonblokjes
2 teentjes knoflook
500 gram rundergehakt
vermicelli (optioneel)

Zet de schenkel op met 3 liter water en de runderbouillonblokjes.
Snij de tomaten in stukjes (snij de’kroontjes’ weg), snij de uien in ringen en de knoflook in stukjes en doe dit, samen met de laurierblaadjes in de pan.
Laat dit zo lang mogelijk zachtjes koken. Ik zet de pan meestal ’s ochtends op en loop er dan elk uurtjes even langs om erin te roeren.
Na een paar uur valt het vlees vanzelf van het bot (en het bot haal je er dan dus uit).
Het schenkelvlees eventueel eruit halen om in stukjes te snijden.
Een half uur voordat je wil gaan eten doe je het gehakt er in snippertjes bij (gewoon losmaken met je vingers) (maar je kan er ook balletjes van draaien).
Nu heb je dus 5 liter soep en die kun je meteen eten (als je dat met 16 man van plan bent), maar ik vries dus het meeste in (en breng mijn ouders een pannetje).
Ik doe de vermicelli er uiteindelijk pas in als ik de tomatensoep weer opwarm, want ik vind ingevroren en dan weer opgewarmde vermicelli niet zo lekker.
Er zullen vast wel betere recepten zijn dan die van mij, maar ik hou het graag simpel, al duurt het wel uren voordat de soep klaar is (maar dat heb ik er graag voor over).

Leave a Comment.