Tomatensaus met gehaktballetjes

Iets wat ik dus nooit uit een pakje maak is pastasaus (en hoewel ik zwaar fan ben van de LIDL is die kant-en-klare spaghettisaus uit een zakje dus echt vreselijk vies en vooral veel te zout). Het zelf maken van een tomatensaus en dan de geur van die verse kruiden (rozemarijn, tijm, oregano, ooooh, de geur van verse oregano) die door het hele huis heen trekt en aan m’n vingers blijft kleven; ik word daar gelukkig van. Het is nogal een klusje om deze tomatensaus te maken, daarom maak ik altijd extra veel, zodat ik wat bakjes in de diepvries kan zetten. Helaas zijn die bakjes ook vaak weer snel uit de diepvries verdwenen, omdat we deze pastasaus regelmatig eten.

tomatensaus

Ingrediënten (voor 8 tot 10 personen):
Voor de gehaktballetjes:
1,5 kilo half-om-half gehakt
150 gram Serrano-ham (ook lekker met (ontbijt)spek)
2 teentjes knoflook
100 gram Parmezaanse kaas
2 eieren
3 beschuiten (of eenzelfde hoeveelheid paneermeel)

Voor de tomatensaus:
4 blikken tomatenstukjes
4 stengels bleekselderij
4 wortelen
3 uien
0,25 deciliter rode wijn
200 milliliter (volle) melk
500 milliliter runderbouillon (van een blokje)
4 teentjes knoflook
olijfolie
1 eetlepel gedroogde oregano
klein handje verse tijm
klein handje verse rozemarijn

Maak de pastasaus door de in kleine stukjes gesneden ui, knoflook, wortel en bleekselderij even aan te bakken in een flinke scheut olijfolie.
Afblussen met de rode wijn.
Alle kruiden erbij (rozemarijn en tijm van de takjes afhalen).
Blikken tomatenstukjes erbij.
Bouillon en melk erbij.
En dit op een zacht vuurtje lekker lang laten pruttelen. Je kan dit recept ook maken met verse tomaten (of een gedeelte uit blik, een gedeelte vers). Ik zorg dat ik altijd ook een paar pakken gezeefde tomaten in huis heb. Heb ik ineens meer pastasaus nodig (kan ’t me bij dit recept haast niet voorstellen) dan giet ik er gewoon zo’n pak bij.
De saus is klaar als de wortelen en bleekselderij helemaal zacht en gaar zijn (ik zet de pastasaus altijd vroeg in de middag al op, zodat het een uurtje of 2 of 3 kan pruttelen). Als het allemaal te dik wordt kun je er wat water (met een bouillonblokje) bijgieten (maar hoeft meestal niet).
Snijd nu de Serrano-ham in kleine stukjes. Ik heb de balletjes voor in deze pastasaus zelf de laatste tijd met in stukjes gesneden ontbijtspek gemaakt, maar ik zou zeggen; kijk zelf wat je het lekkerst vindt.
Rasp de Parmezaanse kaas en snijd de knoflook heel fijn (of gebruik een knoflookpers).
Kneed nu alle ingrediënten voor de gehaktballetjes door elkaar en draai er balletjes van van zo’n 2 centimeter doorsnede. Dit is een nogal tijdrovend klusje, maar het kan heel meditatief werken (staat in de Happinez). Ik telde 124 gehaktballetjes, want ik ben niet zo van het mediteren. Wel van het tellen.
Uiteindelijk laat je de gehaktballetjes in de tomatensaus glijden en gaar worden (voorzichtig roeren, zodat de balletjes ook heel blijven). Ik moest de saus uiteindelijk in een grotere pan overgieten, want het paste er niet allemaal in (totaal had ik bijna 6 liter pastasaus, NICE)!
Eventueel kun je er, net voordat je de saus opdient, wat cherrytomaatjes doorroeren.
Lekker met alle soorten pasta en ook heel erg ideaal om in te vriezen (dat doe ik dus altijd). Flink wat Parmezaanse kaas (of andere kaas) erover strooien natuurlijk.

6 Comments

    • Zou ik gewoon doen! En als je pan groot genoeg is, de rest van de bleekselderijstengels erbij (je koopt meestal toch een hele stronk), nog een wortel erbij, eventueel nog een pondje gehakt erbij? Scheut wijn erbij, of 2? Van alles gewoon een beetje meer 🙂

      Reply
  1. Voor vanavond en makkelijk in te vriezen voor de nachtdiensten!
    Ik ga weer een poging wagen om het voor elkaar te krijgen Dank!

    Reply

Leave a Comment.