Tielsche sudderlapjes

Niks smaakt zo naar vroeger als een goed klaargemaakt sudderlapje! Mijn moeder maakte ze vroeger natuurlijk ook, maar ik heb vooral een jeugdherinnering aan die ene keer dat ik bij mijn tante Hilda en ome Jan mee at. Ze aten aardappels, groente en vlees, maar, heel anders dan bij ons thuis werd het vlees pas als laatste gegeten. Dus eerst je aardappels en groente en daarna mocht je pas je vlees. Het ‘lekkerst’ pas voor het laatst. Tante Hilda had dus sudderlapjes gemaakt en omdat ik het zo raar vond om te moeten wachten op het vlees ben ik het nooit vergeten.

tielschebraadlapjes

Onderstaand recept is niet typisch Tiels, maar volgens mij gewoon de ouderwetse manier om sudderlapjes, of draadjesvlees, klaar te maken. Ik noem het Tielsche sudderlapjes omdat het rundvlees dat wij in huis hebben en gebruiken altijd van onze ‘eigen koe’ komt. Zo’n 2 tot 3 keer per jaar kopen wij 1/10 koe (zo’n 35 kilo), van onze eigen Tielse boer. Deze veehouder heeft maar een klein aantal koeien dat met liefde wordt grootgebracht. Ze worden trouwens ook met liefde en zorg geslacht door een Tielse slager. Prachtig vlees. 100% biologisch. En dus 100% Tiels.

Ingrediënten:
750 gram braadlapjes (of sukadelapjes, of riblappen)
100 gram roomboter
2 uien
2 tomaten (of 1 klein blikje tomatenpuree)
500 milliliter rundvleesbouillon (van blokje)
5 kruidnagelen
3 eetlepels azijn
3 laurierblaadjes
peper en zout

Wrijf de braadlapjes in met zout en peper.
Laat de roomboter bruin worden in een pan met dikke bodem en bak de braadlapjes aan beide zijden bruin.
Snij de ui en de tomaat in stukjes en doe ze in de pan en bak ze even mee.
Voeg nu de warme rundvleesbouillon toe, samen met de azijn, 3 laurierblaadjes en de kruidnagel toe.
Extra tip; gebruik een thee-ei om de laurierblaadjes en kruidnagelen in te doen. Dit thee-ei laat je dan in een stoofschotel bungelen en haal je aan het einde van de bereidingstijd eruit. Zo hoef je niet te gaan zoeken naar de laurierblaadjes (al zijn die vaak gemakkelijk te vinden) of kruidnagelen (die zijn moeilijker te vinden en die wil je niet per ongeluk tussen je tanden krijgen).
Leg nu een deksel op de pan en laat dit alles minstens 3 uur sudderen.
Verwijder het thee-ie (of als je die niet hebt gebruikt; ga op zoek naar het laurierblad en de kruidnagelen).
Lekker met aardappelen en groenten (bloemkool bijvoorbeeld).

Leave a Comment.