Mijn oma, de moeder van mijn moeder, maakte altijd hachee voor ons (en met ons bedoel ik dan mijn vader, mijn moeder en mij, want mijn oma is alweer 20 jaar overleden). Geen idee hoe ze het maakte, maar ik neem aan op de ouderwetse manier en niet met een zakje hacheekruiden van Silvo. Mijn moeder zal het recept voor hachee best van haar hebben geleerd, maar ik heb m’n moeder ook wel eens met zo’n Silvo-zakje in de weer gezien. Niks mis mee overigens en ik heb ze jaren geleden ook gebruikt toen ik voor de eerste keer hachee maakte (en toen was ik héél trots op mezelf). Maar sinds ik het een keer volgens onderstaand recept maakte, wil ik eigenlijk nooit meer wat anders. Ik noem het Tielsche Stoverij, omdat zowel het vlees als de uien van een boer hier uit Tiel komen, maar eigenlijk is het dus gewoon hachee, of stoofvlees, op de manier zoals ik het maak. Het is niet moeilijk, je moet er alleen de tijd voor nemen.
Ingrediënten (voor 4 personen):
1,5 kilo runderriblappen
125 gram roomboter
1 kilo uien
2 flesjes bruin bier
1 eetlepel honing
2 eetlepels balsamicoazijn
5 laurierblaadjes
6 kruidnagelen
beetje foelie (niet noodzakelijk)
1 runderbouillonblokje
peper en zout
Snij in het vlees in grove stukken (hoe kleiner je het snijdt, hoe eerder de hachee klaar is) en bestrooi alles met zout en peper.
Smelt de roomboter in de pan en bak het vlees aan (zodat alles is dichtgeschroeid, maar het moet geen harde korst krijgen).
Snij de uien in grove stukken, de knoflook in kleine stukjes en bak alles even mee met het vlees.
Blus alles af met het bier.
Doe nu de rest van de ingrediënten erbij (de kruiden kun je in een thee-ei doen, zodat je die er later weer gemakkelijk uit kunt halen).
Dit laat je allemaal minstens 3 uur zachtjes pruttelen. Ik heb het uiteindelijk pas na 6 uur van het vuur gehaald, zodat de stukken vlees bijna smelten in je mond.
Als de hachee te dik dreigt te worden, dan kun je eventueel tussendoor wat water toevoegen. Is de hachee op het einde te dun, dan kun je er een plak (of meerdere) ontbijtkoek door doen om alles te binden.
Je kan dit, heel Hollands, met aardappelen en rode kool met appeltjes eten, maar ik vind het zelf ook erg lekker met rijst.
Lieve Luna,
Je had het over jouw keukenmachine en ik vind zo’n tip heel waardevol. Ik zal jou een tip geven voor de Tielse Stoverij. Ik kom vaak in Engeland en daar word in elke equivalent van Hema, Blokker etc. Een Slow Cooker verkocht. De moderen versie van het petroleumstel. De simpelste versie zet je aan op laag vermogen voordat je van huis gaat. Als je zes, zeven of acht uur later thuis komt is het gerecht klaar en komt de warme lucht je bij de deur tegemoet. De simpelste manier van koken. Ik ga jouw gerecht daar in proberen.
Nog een tip. Ik wilde voorspelbaar pizza’s kunnen bakken. Alles zelf gemaakt. Het geheim is dit. In plaats van water doe ik druivensap in het deeg. De gistbacterien smullen er van en maken het deeg luchtig en licht alkoholisch. Ik ben hier na jaren proberen en experimenteren achter gekomen. Je proeft geen zoetigheid meer na het afbakken.
Hmmm… ik heb al meer mensen over de slow cooker gehoord… misschien toch eens aanschaffen, maar aan de andere kant; ik werk thuis, dus ik kan alles heel rustig ’s ochtends op een laag pitje zetten en dan elk uur even roeren… Hét voordeel van eigen baas zijn…
En zelf pizza’s bakken… dat ga ik zeker dit jaar nog een keertje doen! Thanks voor de druivensap-tip!