Jaren terug hadden de verkering en ik een etentje van FOXY magazine, een tijdschrift waar ik al meer dan 12 jaar voor schrijf. Er was een vast menu en we konden voor het hoofdgerecht kiezen uit een hertenbiefstukje met spruitjes of een zalmmoot met Oosterse groenten. “Ieuw, spruitjes”, zei ik. “Nee joh, hartstikke lekker”, zei de verkering. En hoewel ik er vaak niet tegen kan dat hij me dwingt om ergens een hapje van te nemen (Hij: “Neem nou een hapje, neem, neem, toe nou, toe nou, neem nou een hapje.” Ik: “Ik weet hoe het smaakt!!!!!!! Ik heb geen honger!!!!!!”), ben ik tot op de dag van vandaag blij dat hij me toen een hap spruitjes onder m’n neus duwde. Uiteindelijk at ik zijn bord leeg: “Eigen schuld, dan had je me maar niet moeten laten proeven.”
Sindsdien eten we regelmatig spruitjesstamppot. Waar ik vroeger met een grote boog omheen liep, wordt nu met groot plezier in de winter weer ontdekt; “Jippie, ze hebben weer spruitjes.” We maken thuis soms de cheap versie (met alleen spekjes en ui) of de luxe versie (met brie en pijnboompitjes). Ik denk dat het geheim zit in het roerbakken in plaats van het koken van de spruitjes.
Ingrediënten (voor 2 personen die gek op spruitjes zijn):
500 gram spruitjes
1 kilo aardappelen
1 grote ui
250 gram spekjes
roomboter
voor de luxe versie:
een stukje brie
2 eetlepels pijnboompitjes
Schil de aardappelen, kook ze gaar en stamp er aardappelpuree van. Ik doe hier zelf nooit zou bij, omdat er uiteindelijk ook spekjes door de stamppot komen en dan is het al vaak te zout.
Maak de spruitjes schoon door het kontje eraf te snijden en de buitenste blaadjes te verwijderen (alle bruine blaadjes moeten eraf). Snij de spruitjes nu in 4-en.
Snij de ui in kleine stukjes.
Roerbak nu de spruitjes, samen met de ui en de spekjes tot de spruitjes gaar zijn (ik proef altijd of ze gaar zijn, ik let bij recepten zelf nooit exact op de tijd, ik kook op gevoel en smaak, maar ik denk dat je de spruitjes zo’n 15 minuten zachtjes moet roerbakken).
Voeg nu de spruitjes samen met de aardappelpuree. Meestal is alles al smeuïg genoeg, maar je kunt er eventueel een scheutje melk bij doen.
Voor de luxe versie doe je de spruitjesstamppot in een ovenschaal en beleg je alles met dun gesneden plakjes brie. Dit zet je even onder de grill (of gewoon in de oven op 180°) tot de brie gesmolten is. Ondertussen rooster je de pijnboompitjes en als de brie gesmolten is strooi je die over de stamppot.