Rode kool

Tot 2 jaar terug had ik nog nooit zelf rode kool gemaakt. En rode kool uit een potje (of eigenlijk welke groente dan ook uit een potje) vind ik niet lekker. M’n vader haalt altijd aardappels bij een boer in de buurt en neemt dan meteen voor ons een zak mee. Toen ik een keertje met ‘m meereed zag ik dat de boer ook rode en witte kolen verkocht. “Maar 1 euro? Voor zo’n grote rode kool?”, vroeg ik verbaasd. “Ja, die verbouwd hij ook, het geld kun je gewoon hier in het busje doen”, zei m’n vader. Op de terugweg reden we langs een grote paars veld, vol met rode kolen. Prachtig. Sindsdien eten we regelmatig rode kool.

rodekool

Het idee voor dit recept komt uit het boek Kook met Jamie van Jamie Oliver. Ik heb het alleen wat aangepast, omdat ik de hoeveelheid balsamico-azijn die hij gebruikt (150 milliliter) teveel vond. De rode kool werd daardoor wat zurig (ik vond het op zich wel lekker, maar van mijn tafelgenoten mocht het wel wat zoeter). Daarom; minder balsamico-azijn, extra suiker, wat kaneel en een extra appel.

Ingredi├źnten:
1 rode kool
1 eetlepel venkelzaad
150 gram spekjes
1 ui
3 eetlepels balsamico-azijn
3 appels
2 eetlepels suiker
1theelepel kaneel

Bak de spekjes in wat roomboter en met het venkelzaad.
Doe de gesneden ui erbij en laat dit bakken tot de ui goudbruin is.
Doe nu de in dunne reepjes gesneden rode kool erbij, samen met de appels (ook in stukjes uiteraard), de suiker, de kaneel en de balsamico-azijn.
Dit alles laat je op een zacht pitje minstens een uur pruttelen terwijl je regelmatig roert.
Proef zelf ondertussen of de rode kool gaar is en of je er nog wat extra suiker (of balsamico-azijn) bij wil.

1 reactie

Leave a Comment.