Pompoen; mooi product. Je koopt ‘m ergens in september en hij is nog steeds te gebruiken in november. Al ligt zo’n pompoen bij mij nooit lang op tafel, want in het pompoenseizoen maak ik om de 2 weken wel een grote pan die dan in bakjes richting mijn ouders en richting mijn diepvries gaat. Want pompoensoep verveelt nooit. Mij niet.
Ingrediënten (voor 4 liter soep):
1 pompoen
2 uien
3 teentjes knoflook
4 kippenbouillonblokjes
stuk verse gember
peper en zout
eventueel:
restje gekookte aardappel
koriander
crème fraîche
rood pepertje
Snij de pompoen in stukken (dit is een enorm kutklusje). Meestal heb ik de verkering nodig om de pompoen door de helft te hakken; daarna lukt de rest wel. Sommige pompoenen kun je met schil en al eten, maar ik neem geen risico en schil ‘m sowieso. De pitten en draden gooi je weg.
Het is een beetje afhankelijk van het formaat pompoen hoeveel liter pompoensoep je krijgt. Ook ligt het er een beetje aan hoe dik je de soep wil, dus waar het eigenlijk op neerkomt; ik doe maar wat qua hoeveelheid water en bouillonblokjes. Ik zet de pompoenstukjes ruim onder water en doe er dus 3, 4 of 5 bouillonblokjes bij.
Daaraan voeg je de gesneden ui en de knoflook in teentjes toe.
Het meest essentiële van de pompoensoep is de gember. Voor mij geen pompoensoep zonder gember. Ik gebruik altijd een stuk zo groot als de muis van m’n hand. Die schil ik en voeg ik in stukken gesneden toe aan de soep (als je van pittig houdt, dan kun je ook een gesneden rood pepertje toevoegen).
Dit alles laat ik altijd minstens een uur zachtjes pruttelen. Tot de pompoen gaar is dus.
Als ik een restje gekookte aardappel over heb (of aardappelpuree) dan doe ik dit op het laatste moment bij de soep.
Daarna pureer je de soep met een staafmixer.
In principe is de soep nu klaar en lekker (op smaak brengen met zout en peper), maar je kunt ‘m eventueel serveren met verse koriander en een schep crème fraîche. OF een scheut yoghurt. Ik heb ook wel eens een blik kokosmelk toegevoegd. Ook wel eens meer knoflook. Meer ui. Gewone melk. En ik heb het ook wel eens met kruidenbouillonblokjes gemaakt (en dan is het een volledig vegetarisch soepje). Het enige wat voor mij dus écht heel erg belangrijk en onmisbaar is bij pompoensoep is de verse gember.
ultieme tip: pompoen met schil en al (pompoen uit de supermarkt kun je vrijwel altijd met schil eten mits je ‘m lang genoeg bakt/kookt/stooft) n stukken snijden en 30-45 minuten roosteren in de oven met wat olie.
daarna gewoon recept verder volgen, alleen heeft de pompoen veel meer smaak en hoeft ie niet lang meer te koken (want hij is eigenlijk al gaar)
superleuke blog, heerlijk budget en toch fatsoenlijk en gezond eten! i love it
xx
Van een flespompoen kun je alles gebruiken, omdat de schil dun is. Ikzelf zou een oranje pompoen ook schillen omdat die schil zo dik is.
Wel heel inspirerend dit recept, ik krijg spontaan zin in pompoensoep!