Pizza met tonijn en ui

Elke woensdag en donderdag eet oppasmeisje M. (12) met ons mee en hoewel ik soms in een bui ben van; iedereen uit de keuken, want de keuken is van mij, mij mij, heb ik toch ook regelmatig dagen dat ik het heel gezellig vind om samen te koken (althans, samen, samen, ik zeg wat de ander moet doen en dan moet de ander dat doen, want anders krijgen mijn dwangneuroses de overhand en dat moet je niet hebben: “Nee, de paprika moet in reepjes, niet in blokjes, aaaargh!”).

Opppasmeisje en ik maakten pizza’s en ik had ondertussen ook heel veel foto’s willen maken, maar dat lukte niet helemaal, want ik moest er dus goed op letten dat oppasmeisje precies deed wat ik zei: “Snijd jij de ui maar, want ik heb mascara op en die moet niet gaan uitlopen.” Ook moest ik ervoor zorgen dat ze ondertussen niet al teveel van de ingrediënten tussendoor opat. Als kinderen mee koken vind ik het niet erg dat ze ondertussen van alles in hun mond stoppen, maar ze moeten dus niet de helft van een gerecht opeten. Ik stimuleer juist dat ze alles proeven om zo met verschillende smaken in aanraking komen. Bij kappertjes: “Wat zijn dat?” “Net zoiets als augurkjes, maar dan bloemknopjes, proef maar, heel lekker.” “Vies!!!!!” “Hahaha.” Ik proef tijdens het koken zelf ook constant alles en de helft van een bol mozzarella heb ik vaak al op voordat-ie in een salade verwerkt wordt , dus dan kan ik het een ander niet verbieden. Oh, ja, verbieden kan wel, maar dat is gewoon niet zo gezellig.

pizzatonijnui

Ik maakte voor mezelf een pizza met tonijn en ui, maar je kunt de pizza uiteraard beleggen met datgene wat jij lekker vindt (de verkering kreeg een shoarmapizza en oppasmeisje M. koos voor een pizza met ham en paprika).

Ingrediënten (voor +/- 6 pizzabodems):
500 gram bloem
1 zakje instant gist
250 milliliter lauwwarm water
2 theelepels zout
3 eetlepels olijfolie
1 eetlepel suiker

Ingrediënten voor de tomatensaus (voor +/- 6 pizza’s):
800 gram tomaten
1 klein blikje tomatenpuree
2 uien
3 knoflookteentjes
1 eetlepel gedroogde oregano
beetje olijfolie

Ingrediënten voor 1 pizza met tonijn en ui:
1 blikje tonijn
1 ui
1 bol mozzarella
handje rucola
geraspte kaas

Als je, zoals ik, het geluk hebt dat je een keukenmachine hebt, dan maak je het deeg binnen 5 minuutjes in de keukenmachine. Heb je geen keukenmachine, dan zul je het met de hand moeten gaan kneden. Ook leuk. Het deeg moet soepel aanvoelen (dus zelfs als je het in de keukenmachine hebt gemaakt zul je even met de hand moeten kneden of er misschien nog wat water of bloem bij moet). Laat het deeg minstens 30 minuten rijzen op een warme plek.
Nu heb je mooi de tijd om de tomatensaus te maken. Ook dat gaat heel simpel. Snij alle ingrediënten fijn, doe alles bij elkaar in een pannetje met wat olijfolie en laat dit minstens een kwartier zachtjes pruttelen. Als alles gaar is, dan zet je even de staafmixer erop, zodat je een smeuïge saus krijgt. Eventueel wat water toevoegen als de saus te dik is (meestal niet nodig).
Verwarm de oven voor op 250° (of als je oven niet zo warm kan worden; zo warm mogelijk).
Bestuif nu het aanrecht met wat bloem en rol het deeg uit met een deegroller (tot het formaat wat je wil gebruiken).
Leg de pizzabodem op een stuk bakpapier en dan op een rooster. Bestrijk de pizza met de tomatensaus (dit lukt heel mooi en egaal met de bolle kant van een lepel).
Beleg de pizza nu met dat wat jij lekker vindt. Ik belegde ‘m dus met stukken tonijn, in ringen gesneden ui, mozzarella en geraspte kaas.
Na ongeveer 10 tot 15 minuten is de pizza klaar (als je ‘m in de oven hebt gezet dus).
Ik legde er nog een handje rucola op.

Leave a Comment.