Perencake

Ik weet niet waarom, maar ik heb een boekje met de titel Kook OK van Rob Geus in m’n kookboekenkast staan. Rob Geus, de man die sinds 2001 het gezicht is van het tv-programma ‘De Smaakpolitie’. Een programma dat ik nooit kijk, overigens. Ik vrees dat ik dit boekje ooit van m’n moeder heb gekregen, want de ondertitel luidt; ‘Lekker, gezond, eenvoudig en niet duur! Met tips en trucs voor een schone keuken.’ Vooral dat laatste zinnetje zal een trigger zijn geweest voor m’n moeder; schone keuken. Al weet mijn moeder ergens ook wel dat het hele huishouden me niks kan schelen, maar dat ik wél altijd een schone keuken heb (okay, ik zou misschien iets vaker de keukenvloer kunnen dweilen). M’n badkamer, m’n slaapkamer, m’n woonkamer; het kan me allemaal niet boeien, maar m’n aanrecht is altijd schoon.

In het boek geeft Rob Geus tips als ‘haal eens in de maand een doekje door de keukenkastjes’ of ‘maak eens de 2 weken de koelkast schoon met een sopje’ en ‘ ontdooi de vriezer eens per maand, dit voorkomt ijsvorming’. Eh??? Sorry Rob, maar daar kan ik niet aan beginnen! Weet je wel wat ik allemaal in de vriezer heb liggen?

perentaart

Ik maakte de perencake uit dit boek. Al deed ik het niet precies volgens de aanwijzingen van Rob (ja, sorry, een man die elke maand z’n vriezer ontdooit kan ik niet serieus nemen). Ik gebruikte 3 peren in plaats van 2 en in plaats van voorzichtig te spatelen heb ik alles bij elkaar in de Kitchenaid gedaan en de boel keihard geblenderd. Ik bakte alles ook 20 minuten langer, want toen ik na een uurtje met een satéprikker checkte of die er droog uit kwam, was dat niet het geval.

Misschien was het daarom ook logisch dat mijn perencake in niets leek op de perencake van Rob. Hij was massief, een beetje zoals een spekkoek. “Ik weet het niet hoor”, zei ik. “Even af laten koelen dan snijden we ‘m aan”, zei de verkering. En binnen een dag was de hele cake op. Dat gebeurde me nooit eerder met een cake. Hij was dus precies goed. Ik smeerde er wat losgeklopte mascarpone met kaneel op, wat ook heel lekker was, maar niet noodzakelijk. Dus, Rob! Thumbs up!!! Misschien maak ik over een half jaar m’n diepvries wel schoon!

Ingrediënten:
250 g roomboter (op kamertemperatuur)
125 g witte basterdsuiker
125 g bruine basterdsuiker
5 eieren
240 g patentbloem
1 eetlepel zelfrijzend bakmeel
2 verse peren
cakevorm

Verwarm de oven voor op 160 °C. Beboter het cakeblik en bestrooi het met wat bloem. Schil de peren en snijd deze in stukjes.
Klop de boter schuimig met de suiker. Hoe luchtiger de boter, des te lekkerder de cake wordt. Voeg 1 voor 1 de eieren toe terwijl de mixer blijft draaien.
Zeef de bloem en het bakmeel en spatel dit voorzichtig bij het eimengsel (niet roeren, want dan gaat de lucht eruit!). Spatel ook de peer door het beslag en schenk dit in de cakevorm.
Bak de cake in ongeveer 60 minuten gaar. Stort hem na het bakken direct op een plank en bestrooi hem met wat suiker.

1 reactie

Leave a Comment.