Nieuwjaarsrolletjes (of kniepertjes)

‘Het is zover’, Whatsapp’t buurmeisje D.
‘Ik kom eraan’, app ik terug.

Mijn buren weten eerder wat er bij ons gegeten wordt dan er op dit blog kan verschijnen. De geuren van Marokkaanse stoofschotels, Indiase curry’s en Thaise soepen vliegen binnen no time de schutting over en, zeker in de zomer, als alle deuren los zijn, piept buurvrouw J. regelmatig boven de schutting met de vraag: “Wat ben je nou weer voor lekkers aan het maken?” Helaas is buurman G. niet zo van de culinaire gekkigheid en meer van de Hollandse pot.

En al ben ik best bekend met Hollandse gerechten en tradities; nieuwjaarsrolletjes of kniepertjes kende ik niet. Laten mijn buren nou net echte Achterhoekers zijn die elk jaar samen een hele stapel maken! Ik instrueerde buurmeisje D. om me even te laten weten wanneer ze zouden beginnen, want typische Hollandse tradities mogen niet vergeten worden (maar ja, dan moet ik ze wel eerst kennen!).

nieuwjaarsrolletjes

Een kniepertje is een plat wafeltje, terwijl een rolletje (dus een nieuwjaarsrolletje), het klinkt logisch; opgerold wordt. Het is de traditie dat je in december de platte kniepertjes gepresenteerd krijgt als je ergens op de koffie gaat, terwijl je vanaf nieuwjaarsdag dus de rolletjes eet. De achterliggende gedachte; in december is het oude jaar al volledig ontvouwen, terwijl het opgerolde koekje het onbekende jaar symboliseert. Mooi!!!

Wanneer ik via de achterdeur bij de buren binnenkom zijn buurman G. en buurvrouw J. al druk bezig. Het beslag is al eerder volgens een oud familierecept gemaakt. En het is bij dit beslag dus niet zo dat je alle ingrediënten bij elkaar kan gooien en kan mixen (zoals ik meestal doe bij beslag). Je moet alles op een bepaalde volgorde bij elkaar doen, anders komt het niet goed. Buurman G. is in charge over het speciale wafelijzertje en doet steeds een eetlepel van het beslag in het wafelijzer. Na ongeveer een minuut is het wafeltje klaar en wordt het met een mes van het wafelijzer gehaald en voor buurvrouw J. gelegd Zij zit klaar met een speciaal stokje (niet helemaal recht, want anders krijg je het rolletje er niet vanaf). Om dit stokje wordt het wafeltje gerold, er dan weer vanaf gerold en op een blaadje gelegd om af te koelen. Het is een tijdrovende bezigheid en alles komt erg nauw, maar buurman G. en buurvrouw J. doen dit overduidelijk al velen jaren samen en zijn volledig op elkaar ingespeeld. Mooi!

Ik kreeg een zakje met wat nieuwjaarsrolletjes mee naar huis en al is het niet de bedoeling de opgerolde al vóór het nieuwe jaar te nuttigen, toch zijn ze allemaal al op. Met slagroom. Heerlijk! Voor iedereen die niet naast Achterhoekers woont die tradities in ere houden; ga naar de supermarkt en koop een doos Vegter’s rolletjes. Stuk minder lekker natuurlijk, maar ja, je kan niet allemaal zulke lieve buren hebben.

1 reactie

  1. Ook in het noorden is dit gebruikelijk. Onze wafelijzers zijn mee verhuist van Friesland nr Zweden en voorzien wij de buurt van rolletjes en oliebollen … PS ik deel graag ons familie recept met je

    Reply

Leave a Comment.