Mini ham-prei quiches

“Moet ik iets maken dan?”, vroeg ik aan de moeder van mijn oppasmeisje.
“Nou, het moet niet natuurlijk”, zei ze.
“Oh, maar ik vind het wel leuk om iets te maken hoor, wat wil M. dat ik maak?”

Oppasmeisje M. had een kerstdiner op school en het was de bedoeling dat ieder kind ‘iets’ mee zou brengen. Oppasmeisje M. koos uiteindelijk voor een quiche, maar 1 grote quiche, dat leek me nogal een kliederboel worden in een klas. Ik besloot 24 mini quiches te maken, maar het recept kan ook heel goed voor 1 grote. Ik maakte de quiches alvast op woensdag, maar het kerstdiner was donderdagavond en de quiches waren zo lekker dat we de helft, geheel per ongeluk, al op woensdag hadden opgegeten. Donderdagmiddag maakte ik dus nog maar een lading.

hampreiquiches

Ingrediënten (voor 24 kleintjes of 1 grote):

1 kilo prei
300 gram ham
6 eieren
200 gram geraspte kaas
100 milliliter slagroom
roomboter (om in te bakken en om de vormpjes in te vetten)
beetje bloem
1 pakje bladerdeeg
kleine metalen vormpjes (of een bakblik voor 12 muffins)

Verwarm de oven voor op 180°.
Snij de prei in ringen, was ze goed en laat ze ook goed uitlekken.
Snij de ham in hele dunne reepjes.
Doe een beetje roomboter in een koekenpan en laat de prei en de ham heel zachtjes smoren, totdat de prei gaar is. Op smaak brengen met zout en peper. Eventueel vrijgekomen vocht giet je af.
Vet alle vormpjes in met boter en bekleed ze met bladerdeeg. Ik heb het bladerdeeg met een deegroller wat uitgerold, zodat ik met 1 plak bladerdeeg 2 vormpjes kan bekleden (en dan houdt je nog wat over en dat rol je weer uit en zo kom je aan 24 beklede vormpjes).
Klop de eieren los met de slagroom en voeg de geraspte kaas toe.
Doe nu in elk vormpje een schep van het ham-prei-mengsel.
Daarboven schep je wat van het ei-mengsel.
De vormpjes zet je nu in de oven en je laat alles zo’n 15 minuten bakken (als je een grote quiche maakt, dan moet deze uiteraard wat langer in de oven).

Leave a Comment.