Ik twitterde: Ik twijfel of ik linzensoep moet gaan maken… nog nooit op, maar ik hoor van veel mensen dat het niet zo lekker is…
Met ‘veel mensen’ bedoelde ik de verkering en wat vrienden van de verkering. Ik had ooit een pak rode linzen gekocht, omdat het mij wel wat leek en omdat ik het nog nooit had gegeten, maar iedere keer als ik over linzensoep begon werd ik vies aangekeken.
Ik kreeg na mijn tweet nogal wat reacties, die me meteen overtuigde om aan de slag te gaan.
@octavieW ik vind het juist superlekker! #linzensoep
@MarinaTwiet Is best lekkere soep als je het een beetje pittig maakt. Wordt namelijk heel snel melig. Eet smakelijk!
@matijn lekker door tomatensoep enzo
@ankedesign Linzensoep is heerlijk! 🙂
@Branwen74 Verschilt per linzensoep. Ik heb hier nog een pompoenlinzensoep in de vriezer met niet te weinig knoflook. Niet vies.
@marie_ke1977 Ik ♥ linzensoep. Maar ik vind linzensoep op z’n lekkerst als het buiten rond het nulpunt is! Met vers naanbrood erbij…
@Zezunja Het hangt er natuurlijk vanaf hoe je het maakt, maar ik ben dol op linzensoep.
@Kimske_nl Ik vind ’t heerlijk! Zijn heel veel recepten van.
En een tweet van @JanineAbbring Hartstikke lekker. Ik mail je wel even een receptje. Beetje minder vlees mag best, als ik zo je blogs lees 🙂
Oh, God! Janine Abbring, vast de lekkerste vegetariër van Nederland met de allerleukste hond, vindt dat ik wat minder vlees moet eten!
Maar het is biologisch vlees, van onze eigen koe, ik heb ‘m nog geaaid, twitterde ik schuldbewust terug, maar doe dat recept maar!
Even later trof ik onderstaand recept in m’n mailbox, met als extra mededeling dat de linzensoep ook lekker is met zachte geitenkaas erover. Of desnoods met uitgebakken spekjes. ‘Desnoods’ had Janine volledig in kapitalen geschreven, dus ik durfde niet eens meer vleesbouillonblokjes te gebruiken in deze soep. Gelukkig vond ik nog genoeg groentebouillonblokjes. Opluchting!
En verder had ik ook bijna alle ingrediënten in huis. Het meeste heb ik standaard, maar toevallig had ik ook nog een paar stengels bleekselderij en zelfs de koriander stond in een potje op de vensterbank. Ik heb alleen in plaats van 1 paprika en 1 peper, 2 rode puntpaprika’s en een schepje sambal gebruikt. En de linzensoep was Goddelijk! Geen vlees gemist.
Ingrediënten (voor ongeveer 2 liter soep):
2 stengels bleekselderij
2 eetlepels olijfolie
1 middelgrote ui, gesnipperd
2 teentjes knoflook, in dunne schijfjes
1 paprika (kleur naar wens) in blokjes
1 rode peper (met zaadjes) in ringetjes
1/2 theelepel kaneel
2 cm verse gember
1/2 theelepel kurkuma
1 1/2 liter groentebouillon
200 gram rode linzen
1 blik kikkererwten
1 blik tomatenblokjes
sap van 1 limoen
beetje verse koriander
peper
Doe wat olie in een pan (de pan moet groot genoeg zijn om minstens 2 liter te verhitten).
Bak de ui, knoflook, bleekselderij, paprika en rode peper tot ze zacht zijn.
Voeg gember, kaneel en kurkuma toe.
Doe de bouillon erbij en het blik tomaten.
Laat dit een kwartiertje zachtjes koken. Ik heb het daarna even een paar zwiepen met de staafmixer gegeven, maar dit hoeft niet (stond ook niet in het originele recept).
Was de linzen even goed af en doe ze dan bij de soep.
Na ongeveer 30 minuten zijn de linzen gaar (even proeven).
Doe de kikkererwten erbij en laat alles nog 10 minuten zachtjes koken.
Doe de soep in een kom, beetje limoensap erdoor, beetje peper en (naar smaak) koriander.
Oh deze klinkt ook lekker! Hmmm… ik ga hem ook snel weer maken!
Hoe vond je verkering de soep? Of durfde hij hem niet te proeven?
Dit klinkt goddelijk, ik ga ‘m zeker een keer maken. Volgens mij kan ik best leven op linzen in alle vormen en kleuren. 🙂
Maar stel, stel dat je geen paprika lust (ik krijg al kippenvel als ik aan het woord denk), kun je die dan makkelijk weglaten, of is die door iets anders te vervangen?
Ik denk niet dat het heel vreselijk is als de paprika er niet in zit… Je zou er 2 extra tomaten bij kunnen doen… De soep is hier al helemaal op 🙂
De soep gemaakt..overheerlijk!! Zelfs mijn eega die niet vegetarisch is heeft zitten smullen!! Er is nog over..verheug mij al op morgen..dank je wel Chantall
Deze was heel erg lekker! Geen kikkererwten gedaan want die had ik niet in huis. De gember geeft het een lekkere kick! Dank je voor dit recept.
Superlekkere soep, had per ongeluk zachte geitenkaas met honing gekocht, maar door de pittige soep, het zuur van de limoen, was dat heerlijk.