Kaas-uien-brood

“Ik begin wel een beetje trek te krijgen nu”, zegt de verkering.
“We hebben geen brood in huis”, zeg ik.
“Moeten we er echt nog uit vandaag?”
“Ehhhhh.”
“Zullen we een pizza in de oven doen?”
“Het is 11:00!”
“Nou en?”

Het is zaterdagochtend en we liggen op de bank. We hebben geen zin om de deur nog uit te gaan om boodschappen te doen. Vandaag is het een bankhangdag in pyjama en we hebben een tot de nok gevulde diepvries. Helaas is er in die diepvries geen brood te vinden.

“Ik ga een kaas-uien-brood maken”, zeg ik.
“Ik ben blij dat je een kookblog bent begonnen”, zegt de verkering.

kaasuienbrood

Ingrediënten (voor 4 broden):
500 gram tarwebloem
1 theelepel honing
14 gram gedroogde gist (2 zakjes)
12 gram zout
265 milliliter water
4 uien
4 plakken belegen kaas
4 plakken cheddar
200 gram geraspte kaas

Het basisrecept haalde ik van de website van 24Kitchen (van Rudolph’s Bakery), alleen haalt Rudolph 2 broden uit het deeg, ik 4.

Ik heb het deeg gemaakt in m’n Kitchenaid (beste keukenapparaat EVER); gewoon door alle ingrediënten (behalve dus de kaas en de uien) bij elkaar in de mengkom te doen en de Kitchenaid een minuut of 5 te laten draaien tot er een deegbal ontstaat (zonder vieze handen, zonder te kneden; beste keukenapparaat EVER dus).
Het deeg bestrooi je met een beetje bloem en laat ’t dan 30 minuten rijzen (bij voorkeur op een warme plek).
Verwarm de oven voor op 180 °C.
Snij de uien in ringen.
Verdeel het deeg in vieren en kneed het nog een keertje door. Rol nu elke deegbal tot een ovaal uit (met een deegroller dus).
Ik heb alle restjes kaas die ik in de koelkast kon vinden gebruikt. Ik heb een plak belegen kaas in stukjes onderop gelegd, samen met een plak cheddar in stukjes. Daarboven op de uienringen en daar weer bovenop de geraspte kaas.
Bak de broden in de oven in 20 tot 25 minuten gaar (de bovenkant is dan goudbruin).

1 reactie

 1. Ik maakte vandaag ook een kaas-uienbrood met mijn Kitchenaid, alleen wel met een basis voor witbrood (net bevallen dus lui ;-)).
  Ik schrok me lam toen mijn heilige K.A. een beetje begon te bonken toen het deeg een bal was! Hij deed t gewoon prima, maar ik vond t wel eng.. doet hij dat bij jou ook?

  Reply
  • Ja, hij bonkt als je deeg maakt… althans, de mijne ook… ik schrok de eerste keer ook, maar ik ben er nu aan gewend! Ondanks het bonken; beste keukenapparaat EVER!

   Reply
 2. Bij ons heet dit een “Uienkruier”…
  Ga het zeker een keertje maken…dus eerst even een K.A. halen..
  En dat vind ik erg zeg…;-)

  Reply

Leave a Comment.