Hutspot

Ik hou van de winter en ik hou van stamppotten. De dag dat de eerste zakken met kant-en-klaar gesneden hutspot in de winkel liggen is dan ook een dag waarop ik zeer gelukkig ben. Net zo gelukkig als wanneer er eindelijk weer zakken gesneden boerenkool in de schappen liggen. En ja, het kan ook uit de diepvries en ja, je kan de wortelen en de uien ook zelf snijden, maar waarom moeilijk doen als het makkelijk kan? Een kilozak peen-en-ui kost vaak nog geen euro. Ik kocht 2 kilozakken en liet de verkering 2 kilo aardappelen schillen (ook lekker makkelijk).

hutspot

Ingrediënten (6 personen):

2 kilozakken peen-en-ui
2 kilo aardappelen
2 rookworsten
125 gram roomboter
peper, zout

De aardappelen doe je onderop in een grote pan, daarbovenop de peen-en-ui en je voegt voldoende water toe zodat in ieder geval de aardappelen onder staan. Weer bovenop leg je de rookworsten, zodat ook die gaar worden.
Dit alles laat je een minuutje of 20 tot 25 zachtjes koken (even tussendoor in de aardappels prikken om te checken of ze gaar zijn).
Als het gaar is, dan giet je eerst een beetje van het kookvocht in een schaaltje en dan pas de rest af.
Wanneer je nu gaat stampen kun je steeds een beetje van het kookvocht toevoegen om het lekker smeuïg te maken.
Maar! Ik doe er liever een half pakje roomboter doorheen, daar word je zelf ook lekker smeuïg van.

Het enige wat mist is de jus en die is toch best wel belangrijk bij hutspot. En die maak ik gewoon lekker uit een zakje (want van rookworsten heb je geen jus). Zakje in een pannetje, water erbij, roeren, verwarmen, klaar. Bomvol E-nummers en helemaal niet gezond en culinair verantwoord, maar het lijkt wel alsof je je tegenwoordig moet schamen omdat je wel eens uit een pakje of een zakje kookt! Mijn naam is Luna en ik vind de jus uit een zakje lekker en vooral lekker makkelijk!

4 Comments

  1. Jus is een van de hele weinige dingen die ik altijd maak vanuit een zakkie. Vanavond nog zelfs. Anders sta je uren te hakken en doen voor een beetje jus. Nee bedankt.

    Reply

Leave a Comment.