Hartjessalade

Eigenlijk is dit een megasimpele salade en de inspiratie hiervoor komt uit het boek ‘Salades’ uit de Albert Heijn-eetboekenreeks. Eigenlijk is het gewoon een salade met honing-mosterd-dressing, maar het leuke zit ‘m in de zelfgemaakt croutons. In het oorspronkelijke recept wordt een hele plak geitenkaas gegrild op een uitgestoken broodrondje en dan op de salade gelegd. Ik maak kleinere croutons in de vorm van een hartje, omdat hartjes nu eenmaal veel leuker zijn dan rondjes en het wordt meteen een stuk gezelliger aan tafel als je tafelgenoten al die hartjes zien: “Oh, kijk nou, het zijn hartjes, wat lief, ik hou van je!” En hoewel ik eigenlijk een hekel heb aan dit soort culinaire frivoliteiten, want… waar moet je met de rest van bijvoorbeeld een komkommer naartoe als je er sterretjes uit hebt ingesneden? Weggooien is zonde. Bewaren is lastig. En om ook nog een ander gerecht te maken met de restjes komkommer, daar zit niemand op te wachten. Dus een salade met hartjes-croutons is eigenlijk een beetje zonde van het brood dat je overhoudt. Behalve als je de restjes van het brood aan de vogels voert. Want ook vogels verdienen ook een beetje liefde.

hartjessaladeIngrediënten:
200 gram sla (welke; maakt niet zoveel uit)
2 eetlepels olijfolie
1/2 eetlepel witte-wijnazijn
1 eetlepel honing
1 eetlepel grove mosterd
4 sneetjes (oud) brood
geitenkaas
zout en peper

Meng alle ingrediënten voor de dressing door elkaar (lekker kloppen) en breng het eventueel op smaak met zout en peper.
Met een uitsteekvormpje in de vorm van een hartje (of als je die niet hebt een cirkel (of de onderkant van een glas)) druk je hartjes uit het brood.
Besmeer elk hartje met een beetje geitenkaas.
Leg de hartjes even onder de grill over in een oven op 180° (die je had je uiteraard al even voorverwarmd).
Doe nu de dressing door de sla.
Als de geitenkaas is gesmolten (en het brood lekker bros is geworden) haal je de hartjes uit de oven (duurt een minuutje of 4).
Leg de hartjes op de salade.

Leave a Comment.