Erwtensoep

Een echte Hollandse vrouw (m/v) moet een grote pan erwtensoep kunnen maken. En dan niet door het opentrekken van een blik, maar door zelf een paar uur in de keuken te staan. Want… voor erwtensoep moet je de tijd nemen. Liefde, 100% procent pure liefde moet erin. En spliterwten. En vlees, heel veel vlees. Van een kom erwtensoep word je blij! Van een kom zelfgemaakte erwtensoep krijg je het Unox-gevoel, maar dan zonder Unox! En als ik een pan erwtensoep heb gemaakt voel ik me trots! Trots op mezelf! Trots op Nederland! Trots op mijn koude, vlakke land, waar alle ingrediënten vandaan komen!

erwtensoep

Erwtensoep is ideaal om in te vriezen en daarom maak ik altijd heel veel (oh, dat doe ik eigenlijk altijd). Vandaag (of eigenlijk gisteren) begon ik met het maken van 10 liter en in principe zou dat voldoende zijn voor 20 personen (want een normale portie is zo’n 500 milliliter per persoon). Normaal gesproken maak ik erwtensoep altijd met karbonades, maar deze keer heb ik ‘m (heel decadent) met runderschenkel gemaakt (want de diepvries moet leeg, maar ja, al die liters erwtensoep moeten ook weer worden ingevroren, oh, wat een decadente dilemma’s).

Ingrediënten (voor dus 20 porties):
2 pakken spliterwten (totaal 1 kilo dus)
1 kilo karbonades (of dus runderschenkel)
100 gram zuurkoolspek (met zwoerd)
2 knolselderijknollen
1 kilo prei
4 uien
1 kilo wortelen
500 gram aardappelen
4 rookworsten
bosje bladselderij

Doe de spliterwten in een zeef en spoel ze af met water. Doe ze in een grote pan, samen met het vlees en voeg ongeveer 4 liter water toe. Breng dit aan de kook. Als het kookt komt er een schuimlaag op en die schep je eraf (en gooi je weg). Het kan zijn dat je dit een paar keer moet herhalen.
Ik laat dit altijd een paar uur zachtjes opstaan (minstens 2 uur) en roer om de 15 minuten even in de pan, zodat er niks aan de bodem aanbakt. De erwten moeten echt stuk gekookt zijn, dus dit kan ook 3 uur duren. Het vlees moet van de botten af vallen.
Ik zet nu de pan een nachtje buiten, zodat alles zo snel mogelijk afkoelt.
De volgende ochtend zet ik de pan weer zachtjes op.
Als het weer zachtjes kookt haal je alle botten uit de soep en snij je het vlees klein (hoe je dit doet moet je zelf even uitproberen, je krijgt hoe dan ook vieze handen).
Nu snijd je alle groenten en dit is een tijdrovende bezigheid (ondertussen kun je mooi mediteren). Vooral met het snijden (en eerst schillen) van de knolselderij ben je wel even bezig. Alle groenten doe je nu bij de soep en dit laat je gewoon weer een paar uur zachtjes pruttelen.
Normaal gesproken koop je dus een knolselderij waar de bladselderij nog aan zit. Helaas knippen ze die bij de Albert Heijn eraf en verkopen de ze de knolselderij en de bladselderij los van elkaar (stom!), waardoor ik de bladselderij was vergeten. Geen groot drama.
Bij mij stond alles de hele dag op het laagste pitje (van 9:00 tot 17:00) en ik roerde om het kwartier even in de pan. Als het te dik wordt doe je er wat water bij.
In het laatste uur doe je de in plakjes gesneden rookworst erbij (en dan geen magere rookworst, maar gewone boerenrookworst). En om geen ellende aan tafel te krijgen (“Jij hebt veel meer worst dan ik, het is niet eerlijk!”), doe ik er dus 4 rookworsten in. Decadent, ja. Lekker, ja!

Maar waarom je aan bovenstaand recept houden? Op elk doosje spliterwten staat het recept voor een typische Oud-Hollandsche pan snert. Mijn tips; blijf bij je pan, blijf roeren, voeg water toe als het te dik wordt en vooral; doe er heel veel rookworst in. En liefde, heel veel liefde.

2 Comments

  1. Ik heb nu een pan erwtensoep op het vuur staan en schepte braaf het schuim eraf. Toen vroeg ik me ineens af waarom? Voor een heldere soep is dat nodig maar voor erwtensoep snap ik het niet. Ik schep dus deze keer geen schuim. Eens zien wat het verschil is. Living on the edge!

    Reply

Leave a Comment.