Curry van spruitjes met kip en amandelen

Maandag is in huize J. en Luna bijna altijd spruitjesdag (in het spruitjes-seizoen dan hè). De maandagen en dinsdagen zijn vaak de enige dagen dat we met z’n tweetjes eten, op de rest van de dagen is er altijd wel een puber in huis en de pubers lusten geen spruitjes. Helaas. Nu eten we onze spruitjes bijna altijd hetzelfde (gewoon als stamppot (SPRUITJESSTAMPPOT) en dat verveelt mij eigenlijk nooit, maar toch liet ik me een paar weken terug verleiden tot het maken van een spruitjes clafoutis (iets met spruitjes, ricotta, parmezaanse kaas en eieren). Het was een grote deceptie en J. en ik moesten bijna huilen boven onze bordjes, want het was zooooo zonde van die overheerlijke spruitjes.

J. was dan ook matig enthousiast toen ik ‘m vertelde over mijn Twitter-gesprek met meneer Eetschrijver. “Hij zegt dat spruitjes echt lekker zijn met kerrie”, vertelde ik. “Mij lijkt het niks”, zei J., “zal ik gewoon een stamppot maken? We hebben ook nog een lekkere worst in huis.” “Nee, ik wil wat anders, ik wil het, ik wil het! En die meneer Eetschrijver heeft er echt verstand van hoor”, zei ik. De echtgenoot keek me moeilijk aan. “En anders halen we friet”, beloofde ik.

spruitjes indiaas

Ik maakte een curry van spruitjes met kip en amandelen, losjes gebaseerd op het recept van meneer Eetschrijver (dat recept vind je: HIER). En het was GODDELIJK! Werkelijk! De nootachtige smaak van de spruitjes, met de pittige curry madras en het zachte van de room! Hmmmm! En… ook J. vond het heerlijk: “Oh, dit mag je nog wel een keer maken.”

Meneer Eetschrijver gebruikt minder room dan ik (en vervangt ‘m ook wel eens door kokosroom volgens mij) en hij gebruikt cashewnoten, maar de combinatie spruitjes met curry; AWESOME!

Ingrediënten (voor 2 personen):

500 gram spruitjes
250 gram kipfilet
1 ui
2 teentjes knoflook
1 eetlepel curry madras
100 milliliter slagroom
50 gram geschaafde amandelen
beetje koriander

Was de spruitjes en halveer ze.
Snij de kipfilet de ui en knoflook in stukjes.
Doe wat olie in de pan en bak de kipfilet, de ui en de knoflook (ja, dat doe ik gewoon allemaal tegelijk).
Doe daarna de spruitjes erbij en laat dit zo’n 10 minuten zachtjes meebakken (blijven roeren).
Ondertussen rooster je de amandelen (zachtjes) in een koekenpan (hier moet je echt even bij blijven) (als ze geroosterd zijn leg je ze even op een bordje).
Voeg 1 eetlepel curry madras toe aan de spruitjes (ik had een ‘pittige curry madras’-poeder, maar je kan er eventueel nog een theelepel chilipoeder bij doen als je het wat pittiger wil).
Daarna doe je de slagroom erbij en deze laat je even inkoken.
Bestrooien met het geroosterde amandelschaafsel en de koriander.
Lekker met rijst!

Leave a Comment.