Couscoussalade met kip

Een tijdje terug maakte ik een bulgursalade en onderstaand recept kun je ook met bulgur maken in plaats van met couscous. Persoonlijk vind ik de textuur van couscous lekkerder; de korrels zijn kleiner en zachter. De verkering vindt juist bulgur lekkerder, want een grotere en steviger korrel. Hmmmm… We zijn het er in ieder geval wél over eens dat dit een zeer voedzame en gezonde maaltijd is. Ik bakte er dit keer wat merquezworstjes bij en at het als hoofdgerecht. De volgende dag had ik nog genoeg over om het samen als lunch te eten én ik bracht mijn ouders een grote bak vol. Onderstaand recept is dus (als je er merquezworstjes bij bakt) genoeg voor 4 personen als hoofdgerecht of 6 personen als lunchgerecht.

Ik heb nogal een hekel aan kipfilet. Het is misschien wel ‘lekker makkelijk’, maar het vlees is snel droog en relatief duur vergeleken bij een kippenpoot of kippenbout. Ik koop als er in een gerecht kip(filet) hoort altijd kippenpoten of -bouten. Die kook ik, laat ik afkoelen en daarna pluk ik het vlees van de botten. Even wat werk, maar een stuk smakelijker (en goedkoper dus).

couscoussalade

Ingrediënten:
250 gram couscous
1 courgette
1 bakje cherrytomaatjes (of 3 trostomaten)
1 kilo kippenpoten
1,5 eetlepel ras el hanout (te koop bij de Turkse supermarkt)
2 uitjes
1 gele paprika
100 gram Beyaz Peynir (witte Turkse kaas) (of feta)
handje munt
handje gepelde pistachenootjes
olijfolie

Kook de kippenpoten (of -bouten) tot het vlees gaar is (minuutje of 20). Laat de poten afkoelen, verwijder het vel en de botten en doe het vlees in bakje. Bak de kip nu samen met de ras el hanout in wat olijfolie tot de kip een beetje knapperig wordt.
Met een kaasschaaf maak je dunne plakken van de courgette. Deze grill je even in een grillpan. Heb je geen grilpan, dan kan je ze ook heel eventjes bakken (met wat olijfolie) in een gewone koekenpan.
Bereid de couscous volgens de verpakking (ik deed het door er +/- 250 ml kokend water op te gieten en een paar keer te roeren, na 10 minuutjes is de couscous klaar).
Doe een scheutje olijfolie door de couscous.
Snij de uitjes, de paprika en de tomaatjes en doe ze, samen met de kip door de couscous.
Snij de munt fijn en doe deze, samen met de fijngeprakte Beyaz Peynir (of feta) door de couscous.
Voordat je aan tafel gaat bestrooien met de pistachenootjes.
Prima zo te eten, maar net een beetje meer prima met een merquezworstje dus.

1 reactie

Leave a Comment.