Chili con carne

“E. en R. eten bruine bonen met ui en een speklapje”, zei ik. Ik las het op Facebook en ik weet niet meer precies waarom ik het tegen J. zei, het was niet echt een groot nieuwswaardig bericht. “Oh, dat zou ik nu ook wel lusten”, zei J. terwijl hij me met grote ogen aankeek. “We hebben nét gegeten!”, zei ik. “Ja, nou, maar bruine bonen lust ik altijd wel”, zei hij. “Zal ik dan morgen chili con carne maken?”, vroeg ik, “Volgens mij heb ik alles daarvoor nog in huis.”

chiliconcarne

Het is een megasimpel recept, maar ook megavoedzaam. En vooral; bonen zijn heel erg goedkoop (ook prettig). Ik gebruik in onderstaand recept bruine bonen, maar dit kunnen ook kidneybonen zijn. Of andere bonen. En je kan er, als je wil, ook een blik maïs doorheen doen. Lekker met rijst! En… een heel handige invriesmaaltijd!

Ingrediënten (voor 6 personen):
500 gram rundergehakt
3 uien (in stukjes)
2 teentjes knoflook (fijngesneden)
2 winterwortelen (geraspt)
2 stengels bleekselderij (in kleine stukjes)
1 groene paprika (in stukjes)
1 theelepel chilipoeder
1 theelepel komijnpoeder
1 theelepel kaneel
2 grote blikken bruine bonen
2 blikken tomatenstukjes
1 runderbouillonblokje
zonnebloemolie

Bak het rundergehakt in wat zonnebloemolie.
Voeg alle gesneden en geraspte groenten toe en bak dit even mee.
Voeg alle kruiden toe, samen met de 2 blikken tomatenstukjes.
Voeg ongeveer 500 ml water toe, samen met het runderbouillonblokje.
Laat dit minstens een half uur zachtjes opstaan.
Voeg daarna de bonen toe.

Leave a Comment.