Bulgur salade

“Ik heb het vlees niet eens gemist”, zegt de verkering.
“Echt niet?”, vraag ik.
“Nee, nee, niet echt, nou ja, het had wel gekund, maar eigenlijk is dit zo ook wel een volledige maaltijd.”
“Ik hoef niet elke dag vlees.”
“En dit is ook wel lekker in de zomer voor bij de barbecue.”
“Ja, voor bij een merquez-worstje.”
“Ja, een merquez-worstje erbij was eigenlijk wel lekker geweest.”

bulgursalade

Ingrediënten (voor 2 personen):
200 gram bulgur
1 ui
3 tomaten
1/2 komkommer
verse peterselie
verse munt
1/2 eetlepel paprikapoeder
beetje citroensap
olijfolie
+/- 100 gram Turkse witte kaas (Beyaz Peynir) (of feta)
peper en zout

Overgiet de bulgur met ongeveer 300 milliliter kokend water en laat dit staan totdat de bulgur gaar is geworden. Tussendoor alles even los roeren, eventueel wat extra heet water erbij. Ik doe dit altijd op gevoel, maar op elke bulgur-verpakking staat gelukkig ook hoe je het klaar moet maken, want je kan het dus ook koken. Bulgur is in ieder geval hartstikke gezond en het heeft een lichte notensmaak.
Snij daarna alle groenten in kleine stukjes en meng het door de (afgekoelde) bulgur.
Snij de kruiden en meng ook deze door de bulgur.
Breng alles op smaak met de paprikapoeder, peper, zout, citroensap en olijfolie. Steeds een beetje van dit en dat en ondertussen veel proeven.
Op het laatst doe je de Beyaz Peynir erdoor. Dit is dus een Turkse, witte kaas, die te vergelijken is met feta. Ze verkopen het bij de Turkse supermarkt in blikken in de koeling. Als je geen Beyaz Peynir kan vinden, dan kun je ook wat feta boven de salade verkruimelen en erdoor roeren.
Prima maaltijdsalade dus. Maar een merquez-worstje erbij is ook best leuk.

Leave a Comment.