Bobotie Luna Style

De eerste keer dat ik (wie niet trouwens) kennis maakte met bobotie was uit een pakje van de Knorr: Zuid-Afrikaanse Bobotie (ovenschotel met gehakt en appel). Een zakje waar je dan 350 g gehakt, 350 g sperziebonen, 1 groene appel, 125 ml crème fraîche en water toe moet voegen. Het zakje rijst met rozijntjes krijg je er ook bij trouwens. Ik vond het lekker en ging op zoek naar een recept om het helemaal zelf te maken, zonder zakje van de Knorr. Ik kwam erachter dat het een Zuid-Afrikaans gerecht is dat bestaat uit gehakt en specerijen met een ei, melk en kurkuma-laag. En ik kwam er ook achter dat er heel veel recepten online zijn te vinden en dat iedereen claimt dat hun recept het enige, echte, originele recept voor bobotie is. Dat sommige het met chutney maken, of met amandeltjes, met rozijnen, zonder rozijnen, met een laagje aardappelpuree en dan in de oven, met lamsgehakt, met rundergehakt, met gember of zonder gember of met banaan, want appels schijnen in een authentiek Zuid-Afrikaans recept niet te kunnen. Ik heb in de afgelopen jaren m’n eigen versie gecreëerd, met appel, want dat geeft het gerecht gewoon een lekker friszurig tintje. En zonder rozijnen, want daar houd ik niet zo van, maar die kun je er zelf uiteraard wel door doen als het je lekker lijkt. Ik maak het altijd in een ruime hoeveelheid, want dit is typische invries-maaltijd (en het spreekt voor zich dat je de ingrediënten kunt halveren).

bobotie

Ingrediënten (voor 8 personen):
1 kilo sperzieboontjes
1 kilo rundergehakt
3 uien
1 eetlepel kerriepoeder
1 eetlepel kerrie masala
500 milliliter runderbouillon (van een blokje)
250 milliliter melk
1 kilo vastkokende aardappelen
2 Granny Smith-appelen
3 laurierblaadjes
200 milliliter crème fraîche
peper en zout

Snij de ui in kleine stukjes en bak de ui, samen met het gehakt aan.
Doe hier de kruiden bij en de melk en laat dit zachtjes pruttelen (minstens een half uur).
Kook nu de sperzieboontjes beetgaar. Ik haal de topjes altijd van de sperzieboontjes door ze eraf te knippen met een schaar; gaat een stuk sneller dan snijden. Zet de boontjes apart.
Schil en was de aardappelen en snijd ze in kleine blokjes.
Doe nu de aardappelen en de runderbouillon bij het gehaktmengsel en laat de aardappelen hierin zachtjes gaar worden. Ik check altijd om de 5 minuten of er eventueel nog wat water bij moet (meestal is dit wel zo op het einde (kan wel een uurtje duren voordat de aardappelen gaar zijn).
Proef zelf of er nog wat kerrie of kerrie masala bij moet (dit is dus puur persoonlijk).
Haal de laurierblaadjes eruit en voeg de in stukjes gesneden Granny Smith’s toe en laat ze even mee verwarmen. Doe dan de boontjes en de crème fraîche erbij.
Serveer de bobotie met witte rijst en een hardgekookt ei.

1 reactie

  1. Ik ben een enorme fan van specifiek DIE kerrie massala! Als ik kip-kerrie maak MOET die erin, samen met Saoes Ramas van Luculus. Ik ga jouw bobotie recept proberen.

    Reply

Leave a Comment.