Normaal gesproken maak ik m’n bloemkoolsoep altijd met kerrie en room, maar als je een kookblog hebt moet je ook eens een keer buiten je comfort zone treden. Tijd voor een bloemkoolsoep met cheddar en mosterd, naar een recept van Jamie Oliver. En… als ik heel eerlijk ben, en dat moet ik wel zijn, vindt ik die van Jamie lekkerder dan die van mezelf met kerrie. Of nou ja, anders lekker. Heel zacht en subtiel en perfect als lunchgerecht.
Ingrediënten:
2 wortels
2 stengels bleekselderij
2 uien
2 teentjes knoflook
1 kilo bloemkool
200 gram cheddar (in van die smeltplakjes, te koop bij LIDL)
3 groentebouillonblokjes
1 1/2 eetlepel mosterd
nootmuskaat
beetje verse peterselie (optioneel)
peper en zout
Schil de wortels en snijd ze in plakjes. Snijd de bleekselderij in stukjes. Pel de uien en hak ze grof. Pel de tenen knoflook en snijd ze in plakjes. Snijd de bloemkool in stukken (de stelen mogen er dus gewoon bij). Ik gebruikte zelf een restje bloemkool ( nou ja , restje; de originele bloemkool was 2,5 kilo, dus veel te veel om in 1 keer op te eten)
Bak alle groenten even zachtjes aan in een grote pan. Blijf roeren.
Voeg nu 1,5 liter groentebouillon toe (van de bouillonblokjes) en breng de soep aan de kook en laat ‘m zachtjes koken tot alle groenten gaar zijn.
Pureer de soep nu met een staafmixer.
Voeg de plakjes cheddar toe en laat smelten. Voeg nu ook de mosterd toe.
Breng alles op smaak met peper, zout en wat nootmuskaat.
De verse peterselie kun je erover strooien als je de soep in kommen doet, maar is niet echt nodig (ik deed het vooral voor de kleur).