Ik voelde me een onwijs goede keukenprinses toen ik voor de eerste keer bitterkoekjespudding maakte. Het effect van een Mona-toetje omkeren, lipje eraf en dan in het gaatje blazen, zodat het toetje gemakkelijk los komt van het plastic, maar dan dus ook nog eens helemaal zelfgemaakt! Magisch! Ik kocht ooit op een rommelmarkt verschillende, vintage puddingvormen van Tupperware en als ik die gebruik om dit typische Hollandse toetje te maken waan ik me helemaal back to the fifties.
Ingrediënten (voor een puddingvorm van 1 liter + een kleintje van +/- 250 ml):
200 gram bitterkoekjes
5 eetlepels Amaretto (of andere amandellikeur)
2 zakjes vanillesuiker
5 blaadjes gelatine
4 eieren (alleen het eigeel)
6 deciliter volle melk
60 gram suiker
4 deciliter slagroom (alvast een beetje opgeklopt)
Breek de bitterkoekjes in kleine stukjes en doe de Amaretto erbij, zodat ze kunnen weken.
Breng de melk met de vanillesuiker aan de kook (dus tegen de kook aan, zodat de suiker oplost).
Leg de gelatineblaadjes in een bakje met koud water (minstens 5 minuten).
Klop het eigeel samen met de suiker licht en romig.
Doe nu een klein beetje van de hete melk bij het eimengels en klop dit. Doe nu het eimengsel bij de melk en blijf kloppen. Dit mengel gaat nu zachtjes binden, maar je moet het niet laten koken. Ik blijf altijd een minuut of 4 zachtjes roeren met de garde (zeer rustgevende bezigheid).
Haal de pan nu van het vuur, knijp de gelatine uit en voeg dan de gelatine toe aan het eimengsel. Even doorroeren met de garde.
Laat dit alles nu goed afkoelen (het snelste gaat dit door koud water in de gootsteen te laten lopen en de pan hierin te zetten, ijsblokjes in dat water zou helemaal handig zijn, maar is mij teveel gedoe).
Als het mengsel genoeg is afgekoeld (kan wel een half uurtje duren) dan voeg je de geweekte bitterkoekjes en de ietwat opgeklopte slagroom toe).
Dit mengsel kun je nu in een met water omgespoelde vorm scheppen. Bovenstaand recept is genoeg voor 1 vorm van 1 liter + nog een paar kleinere vormpjes. Als je geen echte puddingvorm in huis hebt, dan kun je ook een glazen schaal gebruiken (denk ik, ik heb het nooit zelf getest). Mocht de pudding niet compleet uit een glazen schaal komen, dan is dat misschien optische een teleurstelling, maar de smaakt blijft gewoon goed natuurlijk (en met z’n allen uit een glazen schaal lepelen heeft ook wel wat).
Ik bedenk me net; dit staat ook gewoon leuk in een gewoon doorzichtig glas (zoals bijvoorbeeld een whiskeyglas), dan hoeft je ’t niet eens uit het glas te halen, maar kun je het zo presenteren.
Laat de pudding wel eerst minstens 4 uur in de koelkast opstijven. Een dag van tevoren maken is dus handig.