BIGOS (POOLSE STOOFSCHOTEL)

Het is sinds kort de bedoeling dat oppaspuber M. en ik elke week gerechten uit een ander land koken. Zo hebben we Thailand al gehad (met Thaise viskoekjes) en Griekenland (met kofta). Deze week stond Polen op het programma, maar omdat de Poolse stoofschotel (Bigos dus) die ik wilde gaan maken zo’n 4 uur moest stoven en we maar 2 uur de tijd hadden om te koken, heb ik ‘m maar zelf gemaakt. En… het was heerlijk! Een soort Boeuf Bourguignon, maar dan anders. Ik heb het recept uit een Allerhande, maar dan ietsje aangepast (nóg meer vlees). Het is echt een winterse (of herfst) stoofschotel met diepe, intense smaak. “Echt mannenvoer”, zei de echtgenoot. Ik had trouwens zelf van tevoren niet gedacht dat ik het zo lekker zo vinden, want de Poolse keuken klinkt toch een beetje als eh, eh, nou ja, ‘mannenvoer’ waarschijnlijk. Wij aten het met aardappelen, maar de volgende keer eet ik het met brood (zodat we lekker kunnen dopen in de saus). In het oorspronkelijke recept staat dat het voor 4 personen is, maar dat kunnen er gemakkelijk 8 zijn.

bigos

Ingrediënten (voor 8 personen):
500 gram zuurkool
2 grote uien
250 gram champignons
klein wit kooltje (1 kilo)
125 gram gewelde pruimen (zonder pit)
3 teentjes knoflook
1 Gelderse rookworst (of andere rookworst)
1 kilo rib-runderlappen (of ander runderstoofvlees)
500 gram schouderkarbonaadjes
140 milliliter tomatenpuree (2 van die kleine blikjes)
250 milliliter rode wijn
2 laurierblaadjes
peper en zout

Breng de zuurkool met het water aan de kook en laat dit 15 minuten koken. Giet af.
Snij ondertussen de ui en grove stukken, de knoflook in dunne plakjes, de pruimen in 4 stukken, de schoongemaakte champignons door de helft en snijd de witte kool in hele dunne reepjes (of gebruik een schaaf).
Bak dit nu allemaal in wat boter in een grote braadpan (alles komt hier uiteindelijk in, dus hij moet minstens geschikt zijn voor zo’n 6 liter).
Snijd de rib-runderlappen en schouderkarbonades in stukken ter grootte van je duim en bestrooi met peper en zout.
Bak nu het vlees rondom bruin.
Doe het vlees en de zuurkool nu bij het andere koolmengsel.
Doe hier ook de in plakjes gesneden Gelderse rookworst bij en de wijn, de laurierblaadjes, de tomatenpuree en zo’n 500 milliliter water.
Laat dit nu met deksel op de pan zo’n 3 tot 4 uur stoven. Tussendoor regelmatig roeren (en eventueel wat water toevoegen).

1 reactie

  1. Hello.
    You can cook mild bigos (not so sour) when you take a half portion of sour cabbage and a half portion of fresh green chopped cabbage. Mix it together and cook as in the recipe above.
    Greetings from Poland 🙂

    Reply

Leave a Comment.