Beste salade EVER (met rucola, venkel, roquefort en amandelen)

Dit is mijn favoriete salade (maar dat zeg ik van wel meer salades). Ik ben geen foodblogger en als ik gerechten moet omschrijven kom ik vaak niet verder dan; lekker, heel erg lekker, of niet-lekker. Deze salade is dus heel erg lekker, maar heeft een complexe smaak waar je van moet houden, met eh, verschillende dieptes of lagen. Zoiets dan. Want de dressing is zoet (door de geroosterde amandelen, gepofte knoflook en honing), de rucola is nootachtig en de roquefort zorgt voor een zoute touch. Nou ja, tot zover mijn poging tot het beschrijven van de smaak van deze perfecte salade. Hij stond een jaar of 10 geleden in het tijdschrift van de La Place van de V&D, maar dat tijdschrift ben ik allang kwijt, dus de ingrediënten zullen in de loop van de jaren wat zijn veranderd en aangepast. Desalniettemin; zalig!

rucolasaladevenkel

Ingrediënten (voor 4 personen als bijgerecht, voor 2 als maaltijdsalade):
1 venkel
50 gram rucola
50 gram stevige andere sla (optioneel)
1 bol knoflook
100 gram geschaafde amandelen
2 eetlepels mayonaise
2 eetlepels honing
2 eetlepels olijfolie
100 gram roquefort
scheutje azijn
peper en zout
1 trostomaat (1 grote lekkere tomaat in ieder geval) (of 8 kerstomaatjes)

Zet de oven op 180 graden en zet de bol knoflook volledig in de oven (dus met alle velletjes er nog om; in z’n geheel). Laat de bol knoflook poffen. Dit duurt ongeveer 20 minuutjes. Eigenlijk zou je dit op 140 graden en dan 50 minuten moeten doen (en als je de tijd hebt; zeker doen), maar ja; het kan ook sneller. Keuze is aan jou. Ik vind het zelf wel handig om deze salade te eten met aardappeltjes uit de oven, dus dan kan het allemaal mooi tegelijk erin.
Als het goed is kun je de binnenkant van de knoflook nu zo uit de hoesjes knijpen. Doe dit in een foodprocesser/blender.
Rooster de geschaafde amandelen zachtjes in een koekenpan. Heel zachtjes! Als ze beginnen te kleuren; meteen eruit halen.
Zo’n 75 gram doe je nu bij de foodprocessor, de andere 25 gram is ter garnering.
Doe nu de mayonaise, de tomaat, de olijfolie en de honing erbij en laat dit blenderen tot een dressing! Breng het op smaak met zout, peper, scheutje azijn tot je het lekker vindt. Eventueel nog wat extra mayonaise, extra olijfolie, wat jij wil.
Snijd nu de venkel superdun en leg het op een schaal.
Doe hier de rucola over en eventueel de gewone sla.
Besprenkel dit ruim met de dressing.
Verkruimel de roquefort erover.
En strooi er dan de amandelen overheen.

GODALLEMACHTIG WAT LEKKER!

Leave a Comment.