Aardappelsalade met mierikswortel

Ik ben net terug van een weekje Duitsland en heb als souvenir, naast 3 kilo extra lichaamsvet, ook een mierikswortel-verslaving meegenomen. In het Duits heet mierikswortel ‘Kren’ en het staat bijna standaard bij elk gerecht; geraspt in een potje. Nu vind ik het zo lekker dat ik zonder moeite een heel bakje leeg kan eten, maar echt heel gezond lijkt me dat niet; het is nogal scherp, qua smaak een beetje tussen radijs en mosterd, maar dan anders (wasabi is trouwens ook een Japanse mierikswortel-variant). Mierikswortel heeft ook een geneeskrachtige werking en dat komt goed uit, want ik heb uit Duitsland 1 grote verse mierikswortel meegenomen en verschillende potjes en tubes! In Nederland is mierikswortel in bijna elke supermarkt verkrijgbaar in een klein potje. Ik maakte onderstaande aardappelsalade met de verse mierikswortel, maar je kunt uiteraard ook die uit een potje gebruiken.

aardappelsalade

Ingrediënten:
500 gram aardappelen (liefst vastkokend)
4 eetlepels Turkse yoghurt (of Griekse)
3 eetlepels vers geraspte mierikswortel
zout en peper
150 gram augurken
1 ui

Schil de aardappelen en snij ze in kleine stukjes (ongeveer ter grootte van een duim). Kook de aardappelen tot ze gaar zijn (dit gaat dus sneller dan normaal, omdat je ze zo klein hebt gesneden hè?).
Laat de aardappelen wat afkoelen en roer de yoghurt erdoor.
Snipper het uitje en snijd de augurken en doe ook deze erdoor (je kunt zelf eigenlijk het beste kiezen hoeveel ui en hoeveel augurk).
Net als de mierikswortel; hoe pittiger je het wil, hoe meer mierikswortel je erdoor doet.
Op smaak brengen met zout en peper.
Ik heb er alleen voor de foto wat gesneden lente-ui over gedaan. Maar is dus niet nodig.
En op de foto ligt de salade op een bedje van sla. Kun je doen, omdat het er gezellig uitziet. Maar is ook niet nodig.
Lekker als lunchgerecht met brood, maar ook lekker als je gaat BBQ-en trouwens.

Leave a Comment.