Boerenkooltaart

Boerenkool; altijd lekker en vooral niet duur. Een typisch gerecht voor een doordeweekse, winterse dinsdag, maar ik kwam ooit in de Allerhande een heel leuk idee tegen om een doodordinaire stamppot boerenkool om te toveren tot een gerecht dat je met succes ook aan je vrienden voor kunt schotelen als ze bij je komen eten; maak er een taart van. Echte vrienden moeten trouwens ook blij zijn met een stamppot boerenkool die niet tot een taart is omgetoverd, maar met een taart scoor je bonuspunten!

boerenkooltaartIngrediënten (voor 6 personen):
1 kilo boerenkool
2 kilo aardappelen
2 rookworsten
500 gram spekjes
grote springvorm (26 centimeter doorsnede)
kleinere springvorm (14 centimeter doorsnede)
100 gram roomboter
peper en zout

Schil de aardappel en snijd ze in stukken. Leg deze onderin een pan, daarboven op de boerenkool en daar weer bovenop de rookworsten. Laat alles gaar worden met het deksel op de pan. Als de aardappels gaar zijn, dan is de boerenkool ook gaar.
Bak ondertussen de spekjes krokant, doe ze in een schaaltje en giet eventueel het vet af (als je van light houdt).
Stamp de boerenkool samen met de aardappelen, de helft van de gebakken spekjes en de roomboter (of voor de light versie: beetje melk) tot een stamppot en zorg dat dit warm blijft (deksel dus terug op de pan).
Snijd de ene rookworst in plakjes en de andere rookworst in halve plakjes.
Nu ga je dus de taart in elkaar zetten en dit is een karweitje wat je snel, maar doeltreffend aan moet pakken! Je moet vooral even schijt hebben aan de afwas en misschien is het ook handig dat je tafelgenoten al aan tafel zitten.
Je doet boerenkool in de grote springvorm en drukt alles goed aan. Deze draai je om op een plank of groot bord. Je doet ook boerenkool in de kleinere springvorm, drukt alles weer goed aan en zet deze bovenop het gedeelte boerenkool wat al op de plank staat. Eventueel kun je nog voor een derde, kleiner springvormpje kiezen, zodat de taart 3 lagen wordt. Als je geen springvorm hebt, dan kun je ook een grote schaal gebruiken.
Nu ga je de taart versieren met de stukjes rookworst en de overgebleven spekjes. Laat hier je fantasie de vrije loop, maar zorg wel dat het er enigszins gestructureerd uit ziet.
Meteen aan tafel!
Uiteraard heb je ook tussendoor een pan gehaktballen of ander vlees met veel jus gemaakt, want… bij boerenkool hoort jus!Spruitjesstamppot

Jaren terug hadden de verkering en ik een etentje van FOXY magazine, een tijdschrift waar ik al meer dan 12 jaar voor schrijf. Er was een vast menu en we konden voor het hoofdgerecht kiezen uit een hertenbiefstukje met spruitjes of een zalmmoot met Oosterse groenten. “Ieuw, spruitjes”, zei ik. “Nee joh, hartstikke lekker”, zei de verkering. En hoewel ik er vaak niet tegen kan dat hij me dwingt om ergens een hapje van te nemen (Hij: “Neem nou een hapje, neem, neem, toe nou, toe nou, neem nou een hapje.” Ik: “Ik weet hoe het smaakt!!!!!!! Ik heb geen honger!!!!!!”), ben ik tot op de dag van vandaag blij dat hij me toen een hap spruitjes onder m’n neus duwde. Uiteindelijk at ik zijn bord leeg: “Eigen schuld, dan had je me maar niet moeten laten proeven.”

spruitjesstamppot

Sindsdien eten we regelmatig spruitjesstamppot. Waar ik vroeger met een grote boog omheen liep, wordt nu met groot plezier in de winter weer ontdekt; “Jippie, ze hebben weer spruitjes.” We maken thuis soms de cheap versie (met alleen spekjes en ui) of de luxe versie (met brie en pijnboompitjes). Ik denk dat het geheim zit in het roerbakken in plaats van het koken van de spruitjes.

Ingrediënten (voor 2 personen die gek op spruitjes zijn):

500 gram spruitjes
1 kilo aardappelen
1 grote ui
250 gram spekjes
roomboter

voor de luxe versie:
een stukje brie
2 eetlepels pijnboompitjes

Schil de aardappelen, kook ze gaar en stamp er aardappelpuree van. Ik doe hier zelf nooit zou bij, omdat er uiteindelijk ook spekjes door de stamppot komen en dan is het al vaak te zout.
Maak de spruitjes schoon door het kontje eraf te snijden en de buitenste blaadjes te verwijderen (alle bruine blaadjes moeten eraf). Snij de spruitjes nu in 4-en.
Snij de ui in kleine stukjes.
Roerbak nu de spruitjes, samen met de ui en de spekjes tot de spruitjes gaar zijn (ik proef altijd of ze gaar zijn, ik let bij recepten zelf nooit exact op de tijd, ik kook op gevoel en smaak, maar ik denk dat je de spruitjes zo’n 15 minuten zachtjes moet roerbakken).
Voeg nu de spruitjes samen met de aardappelpuree. Meestal is alles al smeuïg genoeg, maar je kunt er eventueel een scheutje melk bij doen.
Voor de luxe versie doe je de spruitjesstamppot in een ovenschaal en beleg je alles met dun gesneden plakjes brie. Dit zet je even onder de grill (of gewoon in de oven op 180°) tot de brie gesmolten is. Ondertussen rooster je de pijnboompitjes en als de brie gesmolten is strooi je die over de stamppot.Hutspot

Ik hou van de winter en ik hou van stamppotten. De dag dat de eerste zakken met kant-en-klaar gesneden hutspot in de winkel liggen is dan ook een dag waarop ik zeer gelukkig ben. Net zo gelukkig als wanneer er eindelijk weer zakken gesneden boerenkool in de schappen liggen. En ja, het kan ook uit de diepvries en ja, je kan de wortelen en de uien ook zelf snijden, maar waarom moeilijk doen als het makkelijk kan? Een kilozak peen-en-ui kost vaak nog geen euro. Ik kocht 2 kilozakken en liet de verkering 2 kilo aardappelen schillen (ook lekker makkelijk).

hutspot

Ingrediënten (6 personen):

2 kilozakken peen-en-ui
2 kilo aardappelen
2 rookworsten
125 gram roomboter
peper, zout

De aardappelen doe je onderop in een grote pan, daarbovenop de peen-en-ui en je voegt voldoende water toe zodat in ieder geval de aardappelen onder staan. Weer bovenop leg je de rookworsten, zodat ook die gaar worden.
Dit alles laat je een minuutje of 20 tot 25 zachtjes koken (even tussendoor in de aardappels prikken om te checken of ze gaar zijn).
Als het gaar is, dan giet je eerst een beetje van het kookvocht in een schaaltje en dan pas de rest af.
Wanneer je nu gaat stampen kun je steeds een beetje van het kookvocht toevoegen om het lekker smeuïg te maken.
Maar! Ik doe er liever een half pakje roomboter doorheen, daar word je zelf ook lekker smeuïg van.

Het enige wat mist is de jus en die is toch best wel belangrijk bij hutspot. En die maak ik gewoon lekker uit een zakje (want van rookworsten heb je geen jus). Zakje in een pannetje, water erbij, roeren, verwarmen, klaar. Bomvol E-nummers en helemaal niet gezond en culinair verantwoord, maar het lijkt wel alsof je je tegenwoordig moet schamen omdat je wel eens uit een pakje of een zakje kookt! Mijn naam is Luna en ik vind de jus uit een zakje lekker en vooral lekker makkelijk!Blote billetjes in het gras

blotebilletjes

Deze stamppot van snijbonen en witte bonen is een Oud-Hollandsche klassieker en staat bij mij in de winter regelmatig op het menu. Ik maak dit echter niet zelf, nee, ik laat mijn moeder, zelf ook een Oud-Hollandsche Tielse klassieker van 71, dit gerecht maken. Of het een echt Betuws gerecht is,daar zijn de meningen over verdeeld. Sommigen denken dat de oorsprong van deze stamppot in Groningen ligt, anderen in Brabant, maar ik ga er zelf van uit dat het een typisch Betuws gerecht is. Mijn oma zoutte vroeger de snijbonen zelf en in 1 van mijn eerste herinneringen aan haar is dat zij met een snijbonenmolen en een grote oranje emmer in de weer is. De snijbonen kwamen van het land van opa en op deze manier werd de hele familie van gezouten bonen voorzien. Gelukkig kun je gezouten snijbonen nu gewoon in de winkel kopen en al kun je dit gerecht ook maken met een potje snijbonen, toch zou ik gaan voor zo’n zakje gezouten bonen. Stuk lekkerder. Ook lekker is het om vooral heel veel te maken, zodat je een paar porties in de diepvries kunt doen. Want opgewarmd is het dus nog lekkerderder!

Ingrediënten (voor 8 personen):
800 gram speklapjes
1 rookworst (of 2)
2 zakjes van 500 gram gezouten snijbonen
2 blikken van 800 gram witte bonen
roomboter
gekruid paneermeel
1 kilo aardappelen

Een dag van tevoren doe je de inhoud van de zakjes gezouten snijbonen in een grote pan met veel water. Je laat ze hierin een nacht weken.
Spoel de bonen af en kook ze in ongeveer 15 minuten gaar. Even proeven of ze nog te zout zijn. Anders nog een keertje met schoon water laten koken.
Knip de speklapjes in stukjes en kruid ze met het paneermeel.
Bak de speklapjes nu in wat boter in een grote pan.
Doe de snijbonen en de blikken witte bonen nu bij de speklapjes.
Snij de rookworst(en) in plakjes en doe ook dit bij de bonen. Laat alles nu minstens een half uur lekker pruttelen op een zacht vuurtje. Langer kan altijd! Mijn moeder begint vaak al om 15.00 met koken, terwijl we om 17.30 aan tafel gaan. “Want je kan het maar beter op hebben staan”, aldus m’n moeder.
Je kan alles nu door elkaar gooien (lekker makkelijk), maar je kan het ook los van elkaar eten.
Heerlijk!