Spaghetti alle vongole

Ik at dit gerecht voor het eerst op Ibiza en ik was meteen verliefd. Eenmaal thuis blijkt het een heel erg gemakkelijk gerecht om te maken en als je zorgt voor goede en verse ingrediënten is dit een gerecht TO DIE FOR! Het enige lastige ingrediënt om te vinden zijn de venusschelpjes, deze zul je van tevoren bij een vishandel moeten bestellen, of als je geluk hebt en in een grote stad woont, dan heeft de vishandel meestal wel een zak op voorraad. Ook een viskraam op een grote markt heeft meestal wel een paar zakken liggen. Een kilo venusschelpjes kost tussen de € 7,50 en € 12,50 (soms worden ze ook ‘tapijtschelpen’ genoemd of ‘vongoles’) en onderstaand recept is eigenlijk voor 4 personen, maar ik heb er geen enkele moeite mee om alles in m’n eentje op te eten (okay, ik laat de spaghetti zelf dan wel voor de helft liggen, maar eet alle schelpjes leeg). Ik ging afgelopen zaterdag naar de markt in Den Bosch, kocht een kilo venusschelpjes en at voor het eerst sinds maanden weer spaghetti alle vongole. Ik weet nu al; volgende week weer. Hmmmmm! Het gerecht ziet er spectaculair uit, is overheerlijk (oh, had ik dat al gezegd?) en je maakt er zeker de blits mee tijdens een etentje.

vongole

Ingrediënten (voor 4 personen):

1 kilo venusschelpjes
flinke handvol platte peterselie (vers)
6 teentjes knoflook
6 tot 10 cherrytomaatjes (of 1 of 2 trostomaten)
2 grote glazen witte wijn
olijfolie
peper
400 gram spaghetti

Leg de venusschelpjes een uur voor gebruik in een bak water met een beetje zout. Je gebruikt alleen schelpjes die dicht zijn. De schelpjes die open staan geef je even een tikje en als ze dan nog open blijven staan, dan gooi je ze ook weg. Gebroken schelpjes; ook weggooien. Laat de schelpjes daarna goed uitlekken.
Kook de spaghetti volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking.
Snijd de knoflook in dunne plakjes, de tomaat in kleine stukje en hak de peterselie fijn.
Bak de knoflook en de tomaat zachtjes in een flinke scheut olijfolie.
Doe hier nu de venusschelpjes bij, heel even op hoog vuur en dan afblussen met de witte wijn.
Paar minuten laten staan tot alle schelpjes open zijn (degene die dan nog dicht zijn moet je weggooien).
Laatste minuut de peterselie erdoor roeren en flink wat peper.
Alles voorzichtig mengen met de spaghetti (je wil dat de zeevrucht in het schelpje blijft zitten).
Klaar! Perfectie in een pan! Je kan het zo eten, maar het is ook lekker om met brood in het vocht te dopen.

 

1 Comments

  1. Ik heb dit ooit in een restaurant gegeten, best lekker, maar foei wat onhandig, al die schelpen in je voerbak…

    Reply

Leave a Comment.