COURGETTESOEP MET BASILICUM

Hallo moestuinmeisjes! Hebben jullie ook zoveel courgettes? En weet je niet meer wat je ermee moet doen? De nummer 1 oplossing is om er soep van te maken. Deed ik ook altijd. Doe ik ook altijd. Maar mijn standaard-courgettesoep (met een pakje roomkaas (nep-Bressot)) gaat me ook wel eens tegen staan (ook al is-ie heerlijk). In plaats van dat pakje roomkaas deed ik een keer iets anders door als smaakmaker (basilicum dus) en dat pakte heel goed en lekker uit! En wat er toen gebeurde, het was ongelooflijk, zelf mijn man, die niet van soep houdt, vond ’t lekker! Heel smaakvol, romig en zacht. Doen!

courgettesoep

Ingrediënten (voor 2,5 liter)
2 tot 3 grote courgette (of veel kleintjes)
3 aardappelen
1 grote ui
2 grote teentjes knoflook
1,5 liter groentebouillon (van tablet)
1 flinke hand verse basilicum (echt lekker veel dus)
Flinke scheut slagroom (50 milliliter)
olijfolie
peper en zout

Snij de ui en de courgette in grove stukken en de knoflook in kleine stukjes (of gooi ‘m door de knoflookpers). Bak dit een paar minuutjes even zachtjes aan in de olijfolie.
Schil en snijdt ondertussen de aardappel en doe die erbij.
Voeg de 1,5 liter groentebouillon toe en laat dit allemaal een half uurtje zachtjes pruttelen.
Voeg de slagroom toe en haal de soep van het vuur.
Pureer de soep nu, samen met de basilicum (de basilicum moet dus niet meekoken).
Op smaak brengen met peper en zout.



ONE LOVE-ly maïssoep

Ik kom net terug van een weekje huwelijksreis op Jamaica en het is een land waar ik mijn hart aan heb verloren (ik wist niet dat dat mogelijk was). Het land is prachtig, de mensen zijn relaxt en lief en… het eten is YUMMY! Ik zal de komende tijd wat Jamaicaanse recepten gaan delen, want… om zo lang mogelijk in de relaxte vakantiesfeer te blijven ga ik regelmatig wat recepten uitproberen. Sommige gerechten heb ik ook daadwerkelijk gegeten op het eiland, maar sommige recepten vond ik online en heb ik vertaald en bewerkt. Onderstaand recept vond ik dus online en ik heb de titel van deze maïssoep overgenomen, omdat-ie zo gaaf is; ONE LOVE-ly maïssoep (het originele recept staat HIER) (ik heb sommige ingrediënten wel wat aangepast).

maissoep

Het is een vegetarische soep en geïnspireerd op de soep van een ‘echte’ Rastafari. Het is een zeer goed gevulde soep (wat wil je met wortel, pompoen, aardappel én mais) en onderstaand recept is voor zo’n 5 liter soep (perfect om in te vriezen dus ook). Hij is lekker dik, spicey en prima als maaltijdsoep met een snee brood. Hmmm! ONE LOVE!

Ingrediënten (voor 5 liter):

1 ui
3 knoflookteentjes
2 stengels bleekselderij
1blik kokosmelk
3 groentenbouillonblokjes
stukje verse gember (zo groot als een duim)
200 gram gele linzen
1 kleine pompoen
3 aardappelen
3 wortels
2 blikjes maïs
1 blikje mini-maïs (dus hele kolfjes)
1 madame Jeanette pepertje
gedroogde of verse tijm
cayennepeper
zwarte peper
zout
zonnebloemolie

Snij de ui, de knoflook en de bleekselderij en bak alles zachtjes in wat zonnebloemolie tot de ui glazig wordt.
Doe hier 2 liter water, het blik kokosmelk, de bouillonblokjes, de gele linzen en een halve (in stukjes gesneden) pompoen bij. Laat dit allemaal zachtjes koken tot de linzen (en de pompoen) gaar zijn. Dit duurt minstens een half uur (maar je kan het ook wat langer op laten staan).
Pureer de soep nu.
Doe er dan de in stukjes gesneden aardappel, wortel, de rest van de pompoen, de geraspte gember, de 2 blikjes gewone maïs en de in stukjes gesneden mini-maïs bij. Mini-maïs is overigens niet overal verkrijgbaar, helaas. Dit is trouwens geen probleem, want het is vooral optisch heel leuk als er ‘echte’ stukken maïs in de soep zitten. Mocht je geen mini-maïs kunnen vinden, dan is een extra blikje gewone maïs ook prima.
Ik heb de tijm in een thee-ei gedaan en dit bij de soep laten trekken omdat ik geen groene stukjes in de soep wilde, maar je kunt ook 2 theelepels tijm gewoon bij de soep doen (of dezelfde hoeveelheid verse tijm).
Dit alles laat je weer zachtjes koken tot alle ingrediënten zacht zijn (minuutje of 20 tot 30).
Hou je van lekker pittig, dan doe je nu de madame Jeanette peper bij de soep en laat deze ook nog even meekoken (je kan dit ook al eerder doen).
Blijf ondertussen wel proeven, want het wordt al snel té pittig! Heb je geen madame Jeanette peper, dan kun je er ook een gewoon pepertje mee laten koken (staat heel gezellig).
Breng de soep verder op smaak met peper, zout en cayennepeper.

No problem man!



Gazpacho met Hollandse garnaaltjes

Ik geef het meteen toe; 1 van mijn guilty pleasures is gazpacho. Ik kan ’s avonds 2 liter gazpacho maken en die de volgende ochtend, middag en avond in m’n eentje opeten. No problem! Je stinkt de hele dag (en de dag erna) uit je mond (want rauwe knoflook en rauwe ui), maar, OH, OH, OH, wat hou ik van gazpacho! Ik at ooit, ergens in Antwerpen op een terras, een kom gazpacho met daarin een schepje Hollandse garnalen en dat was een perfecte combinatie. Dus, heel soms, eet ik mijn gazpacho nu nog steeds met een schepje Hollandse garnalen, maar het hoeft niet (want best DUUR en ik eet in de zomer soms wel een liter gazpacho per dag) (mijn verkering houdt nog steeds van mij, maar niet van gazpacho).

gazpacho

Ingrediënten (voor 2 liter):
1,5 komkommer (geschild en in stukken)
1 rode paprika (zonder zaden en in stukken)
500 gram tomaten (LEKKERE, in stukken)
500 milliliter tomatensap
1 ui (in stukken)
1 grote teen knoflook
2 eetlepels rode wijnazijn
optioneel: bakje Hollandse garnaaltjes

En dan; heel simpel!! Alles met een staafmixer door elkaar mixen, blenderen, pureren. That’s it! Het is zo simpel, maar zooooo lekker.
Daarna een paar uur in de koelkast laten staan, zodat alle smaken zich met elkaar vermengen.
Gazpacho wordt meestal gegeten met een paar bakjes op tafel; gesneden paprika, croutons, komkommer en (lente)uitjes. Ik doe dat dus niet, maar gooi er een schep Hollandse garnaaltjes in (als ik die heb, want ik vind een bak ‘kale’ gazpacho ook HEERLIJK. Maar nee, dus echt! En ik ben dan ook nog helemaal goed bezig binnen het raw food-dieet (wat ik niet volg).

 



Broccolisoep met witte wijn

Dit is een megasimpel soepje wat gewoon niet kan mislukken. Ik maak ‘m vaak als ik een restje aardappelen overheb. Het enige dat ik dan de volgende dag hoef te kopen is een flinke stronk broccoli, want de rest heb ik standaard in huis. Maar je kan ‘m uiteraard ook maken met aardappelen die je nog moet koken. En… totally vegetarisch! Dat is ook wel fijn af en toe!

broccolisoepwittewijn

Ingrediënten:
1 ui
300 gram aardappelen
minstens 600 gram broccoli
2 groentebouillontabletten
200 milliliter melk (of slagroom)
200 milliliter witte, droge wijn

Schil de aardappelen en snij ze in stukjes (als je dus een restje gekookte aardappelen gebruikt, dan voeg je die op ’t laatst toe).
Snij de broccoli in stukken (de stronk mag ook mee).
Snij de ui in stukjes.
Doe de ui, aardappel en de broccoli in een grote pan, doe er 1 liter water bij, de melk en de groentebouillontabletten. Breng dit zachtjes aan de kook (opletten, want door de toevoeging van de melk kan de soep overkoken).
Doe er, als het 10 minuten pruttelt, de wijn bij.
Als de aardappel gaar is, dan doe je de soep in de blender (of je zet de staafmixer in de soep).
Lekker met brood en ook lekker met uitgebakken spekjes (maar dan is-ie dus niet meer vegetarisch)!



Broccolisoep met geitenkaas

Het recept voor deze broccolisoep stond volgens mij in de Libelle. Of de Flair. Of de Margriet. Sorry, sorry, sorry! Ik ben het vergeten en ik ben ook het desbetreffende tijdschrift kwijt! Nou ja, kwijt, ik heb ’t weggegooid. Het was het recept voor een hele standaard broccolisoep, maar het leuke en lekkere eraan was de toevoeging van geitenkaas (als garnering). En dat was een heel goede garnering! En de rest van de soep is ook heel lekker en gezond trouwens.

broccolisoepIngrediënten:
750 broccoli
500 gram aardappelen
1 ui
2 knoflookteentjes
1,5 liter groentebouillon van tablet
geitenkaas ter garnering
soepstengels ter garnering
50 gram roomboter

Schil de aardappel en snijd ‘m in stukjes.
Snijd de broccoli in roosjes, maar de stengel mag er ook bij (wel even het kontje afsnijden).
Snijd de ui in stukjes.
Snijd de knoflook in plakjes.
Bak alle groenten in een beetje roomboter tot ze zacht worden.
Voeg de bouillon toe en laat alles nog 15 minuten koken tot de aardappel gaar is.
Blender erop en klaar.
De soep is nu al erg lekker, maar met een beetje verkruimelde geitenkaas en een paar soepstengels om te dippen is het nóg lekkerderder!



Bloemkoolsoep met cheddar en mosterd

Normaal gesproken maak ik m’n bloemkoolsoep altijd met kerrie en room, maar als je een kookblog hebt moet je ook eens een keer buiten je comfort zone treden. Tijd voor een bloemkoolsoep met cheddar en mosterd, naar een recept van Jamie Oliver. En… als ik heel eerlijk ben, en dat moet ik wel zijn, vindt ik die van Jamie lekkerder dan die van mezelf met kerrie. Of nou ja, anders lekker. Heel zacht en subtiel en perfect als lunchgerecht.

bloemkoolsoepjamie

Ingrediënten:
2 wortels
2 stengels bleekselderij
2 uien
2 teentjes knoflook
1 kilo bloemkool
200 gram cheddar (in van die smeltplakjes, te koop bij LIDL)
3 groentebouillonblokjes
1 1/2 eetlepel mosterd
nootmuskaat
beetje verse peterselie (optioneel)
peper en zout

Schil de wortels en snijd ze in plakjes. Snijd de bleekselderij in stukjes. Pel de uien en hak ze grof. Pel de tenen knoflook en snijd ze in plakjes. Snijd de bloemkool in stukken (de stelen mogen er dus gewoon bij). Ik gebruikte zelf een restje bloemkool ( nou ja , restje; de originele bloemkool was 2,5 kilo, dus veel te veel om in 1 keer op te eten)
Bak alle groenten even zachtjes aan in een grote pan. Blijf roeren.
Voeg nu 1,5 liter groentebouillon toe (van de bouillonblokjes) en breng de soep aan de kook en laat ‘m zachtjes koken tot alle groenten gaar zijn.
Pureer de soep nu met een staafmixer.
Voeg de plakjes cheddar toe en laat smelten. Voeg nu ook de mosterd toe.
Breng alles op smaak met peper, zout en wat nootmuskaat.
De verse peterselie kun je erover strooien als je de soep in kommen doet, maar is niet echt nodig (ik deed het vooral voor de kleur).



Pastinaaksoep met zoete aardappel

De afgelopen week had ik mij in een diep intense liefde voor mijn diepvries. Nu houd ik altijd wel van m’n diepvries, maar als je er een week bijna non-stop gebruikt van maakt en dus niet hoeft te koken, dan houd je er net een beetje meer van. Soms heb je gewoon weken dat je écht geen tijd en zin hebt om uitgebreid te koken. Dit was zo’n week.

zoeteaardappelsoep

Ik maakte wel een pastinaaksoep met zoete aardappel en deed ook weer een bakje in de diepvries, want hé, zo’n diepvries moet wel gevuld blijven. Het is een heel licht en gezond soepje en ik vond het recept ergens online: HIER. Ik heb het recept aangepast, want ik had 3 pastinaken terwijl het recept er 2 voorschreef. En zo’n zielige eenzame pastinaak, daar wil ik niet tegenaan kijken. De peterselie is echt nodig om de soep wat meer flavour te geven. Ik gebruikte geen amandelolie, maar een scheutje olijfolie.

Ingrediënten (voor 2 liter soep):
2 uien
3 knoflookteentjes
3 pastinaken
2 zoete aardappelen
verse platte peterselie
1,5 liter groentebouillon (van een blokje)
scheutje olijfolie

Snijd de ui en knoflook in stukken (eerst de schil eraf natuurlijk).
Schil de pastinaken en de zoete aardappelen en snijd die ook in stukjes.
Bak de ui en de knoflook even aan in wat olijfolie.
Doe dan de pastinaak en de zoete aardappel erbij.
Bouillon erbij.
Half uurtje laten pruttelen tot alles gaar is.
Staafmixer erop en goed op smaak brengen met zout en peper (veel peper)!
Beetje peterselie eroverheen strooien en eventueel een scheutje walnotenolie, amandelolie (dat had het originele recept) of dus olijfolie.
Dikke snee brood erbij.



Indiase linzensoep

Na die heerlijke linzensoep van Janine moet ik toegeven; ik ben helemaal om. Linzen zijn heerlijk. Linzensoep is heerlijk. En gezond. In ‘Easy Curry’ van Madhur Jaffrey, mijn favoriete Indiase kookboek (oh, wacht, ook mijn enige Indiase kookboek) vond ik onderstaand recept. Ik heb het ietsje aangepast (iets meer tomaten, iets meer ui, iets meer wortel), maar verder heb ik het recept gevolgd. Het is een pittige (maar je kan ‘m zo pittig maken als je zelf wil door wat meer of minder cayennepeper te gebruiken), fluweelzachte, herfstige soep. Ik ga ‘m zeker nog een keer maken (al heb ik ook weer wat bakjes in de diepvries gedaan én een bakje naar m’n ouders gebracht).

indiaselinzensoep

Ingrediënten (voor 2 liter):
200 gram rode linzen
1,5 liter kippenbouillon (van blokjes)
1/4 theelepel kurkuma
2 wortelen
1 handvol verse koriander
2 uien
1 eetlepel verse gember
1 theelepel komijnzaad
1 theelepel korianderzaad (gemalen)
1 theelepel kerriepoeder
1/8 cayennepeper
4 tomaten

Doe de (afgespoelde) linzen met 1 liter bouillon in een pan en breng ze aan de kook. Voeg de kurkuma, de geraspte wortel en de koriander toe en laat dit allemaal zo’n 45 minuten koken (zachtjes, want de linzen moeten dus niet droog koken).
Doe wat zonnebloemolie in een koekenpan en bak hierin de uien zachtjes een minuut of 3. Neem de pan van het vuur en voeg de gember, komijn, koriander, kerriepoeder en cayennepeper toe (ik had geen cayennepeper en gebruikte chilipoeder). Zet de pan weer op het vuur en roerbak alles 1 minuut. Doe nu de tomaten erbij en 1/4 liter van de bouillon. Laat dit allemaal zachtjes gaar worden onder af en toe roeren.
Als de linzen 45 minuten hebben gekookt, dan doe je de inhoud van de koekenpan erbij en je laat alles nog zo’n 10 minuutjes, samen met de laatste 1/4 liter bouillon koken.
Dan alles pureren met een staafmixer.
Op zout brengen met peper en zout.
Het kan zijn dat je de soep te dik vindt. Dan doe je er nog wat water bij.
Heerlijk met wat verse koriander en een stuk brood.



Romige bloemkoolsoep

“Moet ik nog een soepje voor jullie maken?”, vraag ik aan m’n vader.
‘Ja, het is lang geleden dat we zo’n bloemkoolsoepje hebben gehad”, zegt hij.
“Okay!”

bloemkoolsoep

De prijs voor een bloemkool is altijd per stuk. Mensen die dan een klein bloemkooltje uitkiezen omdat ‘ze ‘m toch met z’n tweetjes niet op krijgen’ snap ik niet. Van de (gekookte) bloemkool die je overhoudt kun je heel gemakkelijk een lekker soepje maken. Ik maakte de bloemkoolsoep dit keer met ongekookte bloemkool, maar als je deze soep maakt met een restje bloemkool, dan doe je de bloemkool de laatste paar minuutjes bij de soep om mee op te warmen. Je kan trouwens ook restjes gekookte aardappel gebruiken, dat scheelt ook weer in de bereidingstijd. Bloemkool met kerrie is een superlekkere combinatie (vind ik) (en m’n vader dus ook).

Ingrediënten (voor 2,5 liter soep):
1/2 bloemkool (of een kleintje)
4 aardappelen
1/2 liter melk
2 uien
1/2 eetlepel kerrie
1/2 eetlepel kurkuma
2 bouillonblokjes (kip of als je vegetariër bent; groente)

Snij de bloemkool door de helft en snijdt alles (dus ook de stronk) in kleine stukjes.
Schil de aardappelen en snijd ze in blokjes.
Snij de ui in stukjes.
Doe nu alles in een pan, inclusief de kruiden en de bouillonblokjes, inclusief nog 1 liter water en laat dit ongeveer 20 minuten zachtjes koken (of in ieder geval tot de aardappel gaar is). Let op dat de melk niet overkookt.
Staafmixer erop en klaar.
Lekker met wat verse koriander (maar die had ik niet huis).



Linzensoep

Ik twitterde: Ik twijfel of ik linzensoep moet gaan maken… nog nooit op, maar ik hoor van veel mensen dat het niet zo lekker is…

Met ‘veel mensen’ bedoelde ik de verkering en wat vrienden van de verkering. Ik had ooit een pak rode linzen gekocht, omdat het mij wel wat leek en omdat ik het nog nooit had gegeten, maar iedere keer als ik over linzensoep begon werd ik vies aangekeken.

Ik kreeg na mijn tweet nogal wat reacties, die me meteen overtuigde om aan de slag te gaan.

@octavieW ik vind het juist superlekker! #linzensoep
@MarinaTwiet Is best lekkere soep als je het een beetje pittig maakt. Wordt namelijk heel snel melig. Eet smakelijk!
@matijn lekker door tomatensoep enzo
@ankedesign Linzensoep is heerlijk! :)
@Branwen74 Verschilt per linzensoep. Ik heb hier nog een pompoenlinzensoep in de vriezer met niet te weinig knoflook. Niet vies.
@marie_ke1977 Ik ♥ linzensoep. Maar ik vind linzensoep op z’n lekkerst als het buiten rond het nulpunt is! Met vers naanbrood erbij…
@Zezunja Het hangt er natuurlijk vanaf hoe je het maakt, maar ik ben dol op linzensoep.
@Kimske_nl Ik vind ’t heerlijk! Zijn heel veel recepten van.

En een tweet van @JanineAbbring Hartstikke lekker. Ik mail je wel even een receptje. Beetje minder vlees mag best, als ik zo je blogs lees :)

Oh, God! Janine Abbring, vast de lekkerste vegetariër van Nederland met de allerleukste hond, vindt dat ik wat minder vlees moet eten!

Maar het is biologisch vlees, van onze eigen koe, ik heb ‘m nog geaaid, twitterde ik schuldbewust terug, maar doe dat recept maar!

Even later trof ik onderstaand recept in m’n mailbox, met als extra mededeling dat de linzensoep ook lekker is met zachte geitenkaas erover. Of desnoods met uitgebakken spekjes. ‘Desnoods’ had Janine volledig in kapitalen geschreven, dus ik durfde niet eens meer vleesbouillonblokjes te gebruiken in deze soep. Gelukkig vond ik nog genoeg groentebouillonblokjes. Opluchting!

linzensoep

En verder had ik ook bijna alle ingrediënten in huis. Het meeste heb ik standaard, maar toevallig had ik ook nog een paar stengels bleekselderij en zelfs de koriander stond in een potje op de vensterbank. Ik heb alleen in plaats van 1 paprika en 1 peper, 2 rode puntpaprika’s en een schepje sambal gebruikt. En de linzensoep was Goddelijk! Geen vlees gemist.

Ingrediënten (voor ongeveer 2 liter soep):
2 stengels bleekselderij
2 eetlepels olijfolie
1 middelgrote ui, gesnipperd
2 teentjes knoflook, in dunne schijfjes
1 paprika (kleur naar wens) in blokjes
1 rode peper (met zaadjes) in ringetjes
1/2 theelepel kaneel
2 cm verse gember
1/2 theelepel kurkuma
1 1/2 liter groentebouillon
200 gram rode linzen
1 blik kikkererwten
1 blik tomatenblokjes
sap van 1 limoen
beetje verse koriander
peper

Doe wat olie in een pan (de pan moet groot genoeg zijn om minstens 2 liter te verhitten).
Bak de ui, knoflook, bleekselderij, paprika en rode peper tot ze zacht zijn.
Voeg gember, kaneel en kurkuma toe.
Doe de bouillon erbij en het blik tomaten.
Laat dit een kwartiertje zachtjes koken. Ik heb het daarna even een paar zwiepen met de staafmixer gegeven, maar dit hoeft niet (stond ook niet in het originele recept).
Was de linzen even goed af en doe ze dan bij de soep.
Na ongeveer 30 minuten zijn de linzen gaar (even proeven).
Doe de kikkererwten erbij en laat alles nog 10 minuten zachtjes koken.
Doe de soep in een kom, beetje limoensap erdoor, beetje peper en (naar smaak) koriander.