Kaas-uien-brood

“Ik begin wel een beetje trek te krijgen nu”, zegt de verkering.
“We hebben geen brood in huis”, zeg ik.
“Moeten we er echt nog uit vandaag?”
“Ehhhhh.”
“Zullen we een pizza in de oven doen?”
“Het is 11:00!”
“Nou en?”

Het is zaterdagochtend en we liggen op de bank. We hebben geen zin om de deur nog uit te gaan om boodschappen te doen. Vandaag is het een bankhangdag in pyjama en we hebben een tot de nok gevulde diepvries. Helaas is er in die diepvries geen brood te vinden.

“Ik ga een kaas-uien-brood maken”, zeg ik.
“Ik ben blij dat je een kookblog bent begonnen”, zegt de verkering.

kaasuienbrood

Ingrediënten (voor 4 broden):
500 gram tarwebloem
1 theelepel honing
14 gram gedroogde gist (2 zakjes)
12 gram zout
265 milliliter water
4 uien
4 plakken belegen kaas
4 plakken cheddar
200 gram geraspte kaas

Het basisrecept haalde ik van de website van 24Kitchen (van Rudolph’s Bakery), alleen haalt Rudolph 2 broden uit het deeg, ik 4.

Ik heb het deeg gemaakt in m’n Kitchenaid (beste keukenapparaat EVER); gewoon door alle ingrediënten (behalve dus de kaas en de uien) bij elkaar in de mengkom te doen en de Kitchenaid een minuut of 5 te laten draaien tot er een deegbal ontstaat (zonder vieze handen, zonder te kneden; beste keukenapparaat EVER dus).
Het deeg bestrooi je met een beetje bloem en laat ’t dan 30 minuten rijzen (bij voorkeur op een warme plek).
Verwarm de oven voor op 180 °C.
Snij de uien in ringen.
Verdeel het deeg in vieren en kneed het nog een keertje door. Rol nu elke deegbal tot een ovaal uit (met een deegroller dus).
Ik heb alle restjes kaas die ik in de koelkast kon vinden gebruikt. Ik heb een plak belegen kaas in stukjes onderop gelegd, samen met een plak cheddar in stukjes. Daarboven op de uienringen en daar weer bovenop de geraspte kaas.
Bak de broden in de oven in 20 tot 25 minuten gaar (de bovenkant is dan goudbruin).



Kip-kerrie salade

Vergeet de kant-en-klare salades van Johma! Trouwens, vergeet al die kant-en-klare kip-kerrie-salades maar (al is zo’n bakje van de LIDL af en toe best wel heel gemakkelijk en niks mis mee (behalve de E-nummers)). Als je een keertje zelf kip-kerrie salade hebt gemaakt, dan wil je nooit meer wat anders, behalve dus als je zin hebt in lekker makkelijk.
kipkerriesalade

Ingrediënten (voor een flinke bak):
1 dikke kipfilet
1 theelepel kerriepoeder
1 theelepel kurkuma
1 eetlepel yoghurt
2 eetlepels mayonaise
halve rode paprika
beetje chilipoeder (hoeft niet perse)
peper en zout

Kook de kipfilet gaar in een pannetje water en laat de kip daarna (op het droge) afkoelen.
Scheur de kip nu in stukjes (draden) of als je liever geen vieze vingers krijgt; snij ‘m in kleine stukjes.
Snij de halve paprika heel fijn (als je geen paprika in huis hebt, maar wel prei, dan kun je ook prei gebruiken). En ja, wat je dan met de andere helft van de paprika moet doen weet ik ook niet. Gewoon los opeten zou ik zeggen. Hartstikke gezond.
Meng daarna alle ingrediënten door elkaar. Je kunt de hoeveelheid mayonaise en yoghurt aanpassen naar eigen smaak (en yoghurt is natuurlijk meer light dan mayonaise). Even proeven of er meer kerrie in moet, net als peper en zout.
Lekker op een melba-toastje. Of op brood.



Eiersalade

Mijn allereerste schoonvader (ik was 14) heette Jan. En Jan maakte op feesten en partijen altijd Jan’s Egg’s (hij kwam niet uit Engeland, dus waarom het niet ‘Jan’s Eieren’ heette vraag ik mij eigenlijk vandaag pas voor het eerst af). Jan’s Egg’s vonden altijd grif aftrek op die feesten en partijen, maar Jan wilde het recept nooit prijsgeven. Waarom niet, ook dat vraag ik mij vandaag voor het eerst af. Het enige wat ik me van Jan’s eiersalade is bijgebleven is dat er een fijngesnipperd uitje in zat.

Zo’n 15 jaar later stond ik op een feestje waar de moeder van de jarige een bak eiersalade had gemaakt. Zij wilde haar recept wel prijsgeven; iets met een scheutje witte wijn erbij en kerriepoeder.

Mijn eigen recept voor eiersalade is een combinatie geworden en doet het altijd leuk op feesten en partijen, maar is ook erg lekker op een gewone bruine boterham.

eiersalade

Ingrediënten (voor een bak vol):
10 eieren
1 grote ui
scheutje witte wijn
3 flinke eetlepels mayonaise
1/4 eetlepel kerrie
zout

Kook de eieren hard en laat ze wat afkoelen.
Je kunt de eieren nu grof hakken, maar ik vind het zelf altijd leuk om ze met een eiersnijder te snijden, zodat je perfecte vierkante mini-blokjes krijgt (er zijn ook mensen die perfect brunoise kunnen snijden met een mes, maar ik behoor niet tot die mensen). Ik doe een ei dus 3 keer in de eiersnijder (2 keer in de lengte en 1 keer overdwars) en dan heb ik keurige vierkante blokjes. Ziet er heel professioneel uit!
Snipper het uitje en voeg dan alle ingrediënten samen.
Even proeven of er nog meer zout of kerrie of wijn bij moet.



Tonijnsalade

Best gek; als ik ergens buiten de deur ga lunchen (iets wat overigens maar weinig voorkomt) bestel ik bijna altijd een broodje met tonijnsalade, mits het zelfgemaakte tonijnsalade is, want tonijnsalade uit een bakje van de Johma vind ik dan weer niet zo lekker. Zelf had ik het nog nooit gemaakt en dat terwijl het eigenlijk supersimpel is. Ik maakte meteen een flinke hoeveelheid (ik denk dat het zo’n 500 gram is, genoeg om als salade neer te zetten tijdens een feestje of BBQ) en ik serveerde het tijdens m’n verjaardag. De bak was leeg, dus ik neem aan dat het lekker was.

tonijnsalade

Ingrediënten (voor ongeveer 500 gram):

2 blikjes tonijn op waterbasis
1 grote ui
2 eetlepels kappertjes
200 gram augurkjes
mayonaise
ketjap manis
peper en zout

Ik schreef al dat het een simpel recept was en dat is het ook; je laat tonijn uitlekken, snijdt de rest van de ingrediënten in kleine stukjes en voegt alles bij elkaar. Mayonaise erbij, beetje ketjap erbij, op smaak brengen met peper en zout en klaar. Let wel op met de ketjap, want die smaak gaat al snel overheersen en dat is niet de bedoeling. Het mooie van dit recept is ook dat je het naar eigen smaak kan aanpassen, dus door er minder of meer ui, kappertjes of augurkjes in te doen (niet iedereen vindt kappertjes lekker namelijk). En het spreekt voor zich dat het gezonder is om zo min mogelijk mayonaise te gebruiken of de mayonaise te vervangen door halvanaise of yogonaise, maar wij hebben standaard een pot mayonaise in huis, dus mayonaise it is! Lekker op een boterham (met eventueel wat blaadjes sla erbij), maar ook lekker op een toastje of stukje stokbrood.



Hollandse dip

In het weekend doen de verkering en ik altijd samen boodschappen. Heel romantisch. Ik probeer altijd heel gezond groente, fruit en vlees voor de hele week te kopen en alvast te bedenken wat ik ermee ga maken, maar vaak sta ik nog te wikken en te wegen en te mijmeren of ik een bloemkool of een broccoli mee zal nemen en dan is de verkering al weer klaar: “Kom, we gaan.” In de tussentijd heeft hij het karretje volgeladen met kant-en-klare bockworsten in zoetzure saus, blikken aardappel-gratin, diepvriespizza’s, kipnuggets, een kilo kant-en-klare lasagne en blikken gehaktballetjes in satésaus. Zucht. Dit weekend kwam ik een potje met Hollandse dip tegen tijdens het uitpakken van de boodschappen.

hollandsedip

“Wat is dit, vriend? Hollandse dip? WTF?”, vroeg ik.
“Ja, was maar een euro”, zei hij.
“Het is een reclamedinges van een radiozender!”
“Ja, van 100% NL.”

Voordat ik met m’n ogen kon gaan rollen van ongeloof stopte hij een stukje stokbrood gedipt in Hollandse dip in m’n mond.

Superlekker. Zo lekker dat ik in m’n eentje het hele bakje heb leeggegeten. De dip smaakt heel fris en licht (vandaar dat ik alles in 1 keer heb weggedipt). Er zit 13% oude kaas in en ik had echt gedacht dat het ook een heel gezonde dip zou zijn, want hij zou perfect smaken bij komkommers en radijsjes. Toen het bakje leeg was keek ik op de onderkant en zag aan de productinformatie dat er in 1 bakje van 200 ml in totaal 1200 calorieën zitten! 1200 calorieën! En die heb ik in 10 minuten weggewerkt! Het is een gave.



Gevulde eieren

Gevulde eitjes doen het altijd goed… Ik wil nog wel eens op ’s avonds op de bank zitten en dan ineens behoefte hebben aan gevulde eitjes in plaats van een zak chips. En dan maak ik er meteen extra veel, zodat ik de volgende dag wat op en neer naar de koelkast kan lopen om zo steeds een koud eitje te snaaien. En het zal m’n cholosterol vast geen goed doen, die 10 eieren in 24 uur, maar ik geniet er intens van.

gevuldeeieren1

The key ingredient als het gaat om gevulde eitjes is: Aromat! Ik heb ook allerlei andere gevuld-ei-variaties geprobeerd (kaviaar, roomkaas, ketchup, gorgonzola, pesto, etc.), maar niets haalt het bij een oldskool jaren ’70 gevuld ei met alleen maar mayonaise en Aromat. Trust me.

Ingrediënten:
eieren
Aromat
mayonaise
eventueel; paprikapoeder

Kook de eieren hard. Mocht je nog nooit van een eierprikker gehoord hebben (kosten een euro bij de Blokker), dan kan ik je aanraden er eentje te halen. Je prikt het ei aan de onderkant in en je voorkomt hiermee dat je ei barst.
Spoel de eieren af onder koud water, pel ze en snij ze doormidden. Het eigeel vang je op in een kommetje en prak je los met een vork.
Voeg nu de mayonaise toe. De hoeveelheid is uiteraard afhankelijk van het aantal gevulde eitjes dat je aan het maken bent. Ik hou er niet van als het geheel te smeuig wordt, maar dat is persoonlijk. Steeds een beetje mayonaise toevoegen tot alles een consistentie heeft bereikt waarvan jij denkt dat het goed is.
Ook niet te scheutig met de Aromat. Steeds een beetje en dan proeven, tot jij ‘m lekker vindt.
Dan alles in een spuitzak met gekarteld spuitmondje, zodat je de eitjes kan vullen.
Je kan nog wat paprikapoeder over de eitjes strooien, maar dat is puur voor het oog. Dus als je de eitjes aanbiedt op een feestje, dan zou ik het wel doen. Maar qua smaakt voegt het voor mij niks toe.
Nu in de koelkast goed koud laten worden (als het lukt).