Beste salade EVER (met rucola, venkel, roquefort en amandelen)

Dit is mijn favoriete salade (maar dat zeg ik van wel meer salades). Ik ben geen foodblogger en als ik gerechten moet omschrijven kom ik vaak niet verder dan; lekker, heel erg lekker, of niet-lekker. Deze salade is dus heel erg lekker, maar heeft een complexe smaak waar je van moet houden, met eh, verschillende dieptes of lagen. Zoiets dan. Want de dressing is zoet (door de geroosterde amandelen, gepofte knoflook en honing), de rucola is nootachtig en de roquefort zorgt voor een zoute touch. Nou ja, tot zover mijn poging tot het beschrijven van de smaak van deze perfecte salade. Hij stond een jaar of 10 geleden in het tijdschrift van de La Place van de V&D, maar dat tijdschrift ben ik allang kwijt, dus de ingrediënten zullen in de loop van de jaren wat zijn veranderd en aangepast. Desalniettemin; zalig!

rucolasaladevenkel

Ingrediënten (voor 4 personen als bijgerecht, voor 2 als maaltijdsalade):
1 venkel
50 gram rucola
50 gram stevige andere sla (optioneel)
1 bol knoflook
100 gram geschaafde amandelen
2 eetlepels mayonaise
2 eetlepels honing
2 eetlepels olijfolie
100 gram roquefort
scheutje azijn
peper en zout
1 trostomaat (1 grote lekkere tomaat in ieder geval) (of 8 kerstomaatjes)

Zet de oven op 180 graden en zet de bol knoflook volledig in de oven (dus met alle velletjes er nog om; in z’n geheel). Laat de bol knoflook poffen. Dit duurt ongeveer 20 minuutjes. Eigenlijk zou je dit op 140 graden en dan 50 minuten moeten doen (en als je de tijd hebt; zeker doen), maar ja; het kan ook sneller. Keuze is aan jou. Ik vind het zelf wel handig om deze salade te eten met aardappeltjes uit de oven, dus dan kan het allemaal mooi tegelijk erin.
Als het goed is kun je de binnenkant van de knoflook nu zo uit de hoesjes knijpen. Doe dit in een foodprocesser/blender.
Rooster de geschaafde amandelen zachtjes in een koekenpan. Heel zachtjes! Als ze beginnen te kleuren; meteen eruit halen.
Zo’n 75 gram doe je nu bij de foodprocessor, de andere 25 gram is ter garnering.
Doe nu de mayonaise, de tomaat, de olijfolie en de honing erbij en laat dit blenderen tot een dressing! Breng het op smaak met zout, peper, scheutje azijn tot je het lekker vindt. Eventueel nog wat extra mayonaise, extra olijfolie, wat jij wil.
Snijd nu de venkel superdun en leg het op een schaal.
Doe hier de rucola over en eventueel de gewone sla.
Besprenkel dit ruim met de dressing.
Verkruimel de roquefort erover.
En strooi er dan de amandelen overheen.

GODALLEMACHTIG WAT LEKKER!



Couscoussalade met appel en geitenkaas

Een paar weken terug at ik bij mijn vriendin Marloes. Ze vertelde me erg enthousiast over de Hello Fresh-box waar ze af en toe gebruik van maakt. Ze krijgt 1 box per week met daarin de ingrediënten voor 3 maaltijden voor 2 personen. Daar kan zij in haar eentje dus 6 dagen van eten, of ze heeft altijd wat te eten in huis als er iemand mee-eet. Hartstikke handig. En lekker, want ze maakte die avond een vegetarische pasta met linzen en die was Goddelijk.

couscoussaladeappel

Een tijdje later schreef ze op Facebook dat ze wéér zoiets lekkers uit die box had gegeten; een couscoussalade. ‘Doe mij even het recept’, vroeg ik. En zo geschiedde. Het is een hele frisse, zomersalade, die je prima als lunch kunt eten, maar dus ook als avondmaaltijd. Hij is vegetarisch en het is mijn nieuwe favoriete salade. Geheel per ongeluk heb ik zonnebloempitjes in plaats van pompoenpitjes gebruikt, maar ik denk dat het qua smaak niet heel veel zal schelen. Ook heb ik de veldsla weggelaten, maar je kan de couscoussalade op een bedje van welke sla dan ook leggen (veldsla is lekker, maar best prijzig en gewone kropsla is ook prima). Maar… zonder sla dus ook; to die for!

Ingrediënten:
250 gram couscous
1 komkommer
15 muntblaadjes
125 gram geitenkaas
1 appel (Elstar) (Jonagold)
25 gram zonnebloempitjes (of pompoenpitten)
1 groentebouillontablet
2 eetlepels honing
2 eetlepels olijfolie
2 eetlepels witte balsamico-azijn (of anders; witte wijnazijn)
peper en zout

Los de bouillontablet op in 500 milliliter water. Meng nu in een kom de couscous met de bouillon en laat dit minstens 10 minuten wellen.
Schaaf de komkommer met een kaasschaaf in hele dunne plakjes. Was de appel en snijd hem in kleine plakjes. Snijd ook de muntblaadjes fijn.
Maak een dressing van de honing, azijn en olijfolie. Op smaak brengen met peper en zout.
Rooster de zonnebloempitjes (of dus de pompoenpitjes) zachtjes in een koekenpan.
Doe de dressing door de couscous.
Voeg de komkommer, appel en munt toe.
Voeg de zonnebloempitjes toe.
Verkruimel de geitenkaas en voeg dit ook toe aan de salade.
Je kan dit dus serveren op een bedje van sla (of de sla toevoegen aan de salade).
En als je het ‘mooi’ wil serveren, dan houd je dus wat geitenkaas en zonnebloempitjes over, die je pas als laatste over de salade drapeert/garneert.

 



Kook de cover: gegrilde caesarsalade

Deze salade staarde me al een paar dagen aan vanaf de cover van de Allerhande van juli. En als ik slim was geweest had ik alle ingrediënten voor dit gerecht al wat eerder in huis gehaald bij de Turkse supermarkt, want dan was ik een stuk goedkoper uitgeweest. Maar… ik moest en zou deze salade maken, nu, nu, nu, vandaag dus, en het was te warm om om te fietsen. Dus ik haalde alles bij de Albert Heijn (en ik had de Caesardressing nog in huis, want die staat standaard in mijn koelkast). Ik heb me, zoals bij elke ‘Kook De Cover’ volledig aan het recept gehouden, ik heb de salade alleen niet op brood geserveerd en ik heb niet echt m’n best gedaan op m’n presentatie (want de sla hoort eigenlijk bovenop en tussendoor en niet, zoals bij mij, onderop). Oh, en ik heb geen kipfilethaasjes gekocht, maar gewoon kipfilet en die in repen gesneden (wat een bullshit, kipfilethaasjes). De smaak was TOP en gegrilde sla is écht een aanrader.

kookdecoversla

Ingrediënten (voor 4 personen):
4 eieren
75 milliliter olijfolie
1 teen knoflook
4 kropjes baby-romaine-sla
300 gram kipfilet
250 gram cherrytomaten aan de tak
6 eetlepels Caesardressing (Cardini’s)
50 gram geraspte Parmezaanse kaas

Kook de eieren in 7 min. bijna hard. Laat schrikken en pel ze.
Doe ondertussen de olie en knoflook in een hoge beker en maal met de staafmixer tot knoflookolie.
Snijd de slakropjes in kwarten en bestrijk rondom met 1/2 van de olie.
Snijd de kipfilet in dunne repen en bestrijk ze met de rest van de olie en bestrooi met peper en eventueel zout.
Verhit de grillpan of steek de barbecue aan.
Gril de sla 3 minuten en keer halverwege.
Gril de kipfilet 6 minuten en keer regelmatig.
Gril de tomaten aan de tak 3 minuten tot er zwarte plekjes op het vel ontstaan.
Verdeel de sla, de kip en de tomaten op een bord.
Halveer de eieren en leg op de salade. Besprenkel de salade met de dressing en strooi de kaas erover.
Wij aten het met gebakken aardappeltjes! Hmmm…



Pastasalade met tonijn & sperziebonen

Dit is een salade die ik vaak maak als ik een restje (verse) sperziebonen over heb. Nu zullen de meeste mensen nooit een restje sperziebonen over hebben, maar ik koop vaak wat extra sperziebonen voor dag 1 (en die kook ik en eet ze dan met aardappelen en vis of vlees, lekker oldskool). En op dag 2 maak ik dus deze salade (of die maak ik nog op de avond van dag 1, dat kan ook). Cruciaal is wel dat je verse sperziebonen gebruikt! En… cruciaal is de original Caesar-dressing van het merk Cardini’s. Dit is een best wel prijzig flesje (alhoewel, volgens mij kost een flesje 3 euro en daar kun je dus meerdere keren mee doen, want ook door/over andere salades is-ie erg lekker). Maar deze dressing is dus DIVINE!

pastatonijnsalade

Ingrediënten:
250 gram pasta
300 gram sperziebonen
1 blikje tonijn (op water, maar op olie kan ook)
3 eetlepels Cardini’s original Caesar-dressing
1 ui
Peper

Kook de sperziebonen in zo’n 8 minuten gaar (of gebruik dus een restje).
Kook de pasta volgens de verpakking gaar (of ook hier; gebruik een restje).
Snipper de ui.
Voeg alle ingrediënten samen en breng op smaak met peper (of eventueel nog wat extra dressing) (zout hoeft niet, want de dressing is al best wel zout).
Ook lekker hierbij: zwarte olijven (maar dit vinden de meeste kinderen niet zo’n goed idee).



Aardappelsalade met mierikswortel

Ik ben net terug van een weekje Duitsland en heb als souvenir, naast 3 kilo extra lichaamsvet, ook een mierikswortel-verslaving meegenomen. In het Duits heet mierikswortel ‘Kren’ en het staat bijna standaard bij elk gerecht; geraspt in een potje. Nu vind ik het zo lekker dat ik zonder moeite een heel bakje leeg kan eten, maar echt heel gezond lijkt me dat niet; het is nogal scherp, qua smaak een beetje tussen radijs en mosterd, maar dan anders (wasabi is trouwens ook een Japanse mierikswortel-variant). Mierikswortel heeft ook een geneeskrachtige werking en dat komt goed uit, want ik heb uit Duitsland 1 grote verse mierikswortel meegenomen en verschillende potjes en tubes! In Nederland is mierikswortel in bijna elke supermarkt verkrijgbaar in een klein potje. Ik maakte onderstaande aardappelsalade met de verse mierikswortel, maar je kunt uiteraard ook die uit een potje gebruiken.

aardappelsalade

Ingrediënten:
500 gram aardappelen (liefst vastkokend)
4 eetlepels Turkse yoghurt (of Griekse)
3 eetlepels vers geraspte mierikswortel
zout en peper
150 gram augurken
1 ui

Schil de aardappelen en snij ze in kleine stukjes (ongeveer ter grootte van een duim). Kook de aardappelen tot ze gaar zijn (dit gaat dus sneller dan normaal, omdat je ze zo klein hebt gesneden hè?).
Laat de aardappelen wat afkoelen en roer de yoghurt erdoor.
Snipper het uitje en snijd de augurken en doe ook deze erdoor (je kunt zelf eigenlijk het beste kiezen hoeveel ui en hoeveel augurk).
Net als de mierikswortel; hoe pittiger je het wil, hoe meer mierikswortel je erdoor doet.
Op smaak brengen met zout en peper.
Ik heb er alleen voor de foto wat gesneden lente-ui over gedaan. Maar is dus niet nodig.
En op de foto ligt de salade op een bedje van sla. Kun je doen, omdat het er gezellig uitziet. Maar is ook niet nodig.
Lekker als lunchgerecht met brood, maar ook lekker als je gaat BBQ-en trouwens.



Kikkererwten salade met tonijn

Ooit deed ik een cursus tapas maken bij restaurant Manzano te Amsterdam. Het ging me niet om het tapas maken, want dat kon ik allang. Het ging me om het recept voor hun rauwe tonijn (en dat heb ik ze gelukkig kunnen ontfutselen). Na de cursus kregen we een boekje met nog meer recepten mee en hoewel ik dat boekje al jaren kwijt ben, is het recept voor de kikkererwten-salade die in dat boekje stond me we ongeveer bijgebleven. Ik zal ‘m in de loop der jaren vast wel wat hebben aangepast, maar dit is ‘m uiteindelijk geworden. Lekker fris, voedzaam en heel snel klaar. Je kan ‘m serveren als 1 van de gerechten op een tapastafel, maar je kan ‘m ook als maaltijdsalade eten, of als lunchgerecht. Lekker met brood.

kikkererwtensalade

Ingrediënten:
1 blik kikkererwten (uitgelekt, 400 gram)
4 hardgekookte eieren in stukjes
1 rode ui in ringen
2 tomaten in blokjes
1 blikje uitgelekte tonijn
1 rode paprika in stukjes
1 eetlepel witte wijnazijn
flinke handvol verse koriander
olijfolie
peper en zout

Doe alles bij elkaar. Breng het op smaak met de witte wijnazijn, peper en zout.



Couscoussalade met kip

Een tijdje terug maakte ik een bulgursalade en onderstaand recept kun je ook met bulgur maken in plaats van met couscous. Persoonlijk vind ik de textuur van couscous lekkerder; de korrels zijn kleiner en zachter. De verkering vindt juist bulgur lekkerder, want een grotere en steviger korrel. Hmmmm… We zijn het er in ieder geval wél over eens dat dit een zeer voedzame en gezonde maaltijd is. Ik bakte er dit keer wat merquezworstjes bij en at het als hoofdgerecht. De volgende dag had ik nog genoeg over om het samen als lunch te eten én ik bracht mijn ouders een grote bak vol. Onderstaand recept is dus (als je er merquezworstjes bij bakt) genoeg voor 4 personen als hoofdgerecht of 6 personen als lunchgerecht.

Ik heb nogal een hekel aan kipfilet. Het is misschien wel ‘lekker makkelijk’, maar het vlees is snel droog en relatief duur vergeleken bij een kippenpoot of kippenbout. Ik koop als er in een gerecht kip(filet) hoort altijd kippenpoten of -bouten. Die kook ik, laat ik afkoelen en daarna pluk ik het vlees van de botten. Even wat werk, maar een stuk smakelijker (en goedkoper dus).

couscoussalade

Ingrediënten:
250 gram couscous
1 courgette
1 bakje cherrytomaatjes (of 3 trostomaten)
1 kilo kippenpoten
1,5 eetlepel ras el hanout (te koop bij de Turkse supermarkt)
2 uitjes
1 gele paprika
100 gram Beyaz Peynir (witte Turkse kaas) (of feta)
handje munt
handje gepelde pistachenootjes
olijfolie

Kook de kippenpoten (of -bouten) tot het vlees gaar is (minuutje of 20). Laat de poten afkoelen, verwijder het vel en de botten en doe het vlees in bakje. Bak de kip nu samen met de ras el hanout in wat olijfolie tot de kip een beetje knapperig wordt.
Met een kaasschaaf maak je dunne plakken van de courgette. Deze grill je even in een grillpan. Heb je geen grilpan, dan kan je ze ook heel eventjes bakken (met wat olijfolie) in een gewone koekenpan.
Bereid de couscous volgens de verpakking (ik deed het door er +/- 250 ml kokend water op te gieten en een paar keer te roeren, na 10 minuutjes is de couscous klaar).
Doe een scheutje olijfolie door de couscous.
Snij de uitjes, de paprika en de tomaatjes en doe ze, samen met de kip door de couscous.
Snij de munt fijn en doe deze, samen met de fijngeprakte Beyaz Peynir (of feta) door de couscous.
Voordat je aan tafel gaat bestrooien met de pistachenootjes.
Prima zo te eten, maar net een beetje meer prima met een merquezworstje dus.



Coleslaw

Waarom heet coleslaw eigenlijk coleslaw en niet cabbage salad? Ik bedoel, de vertaling van ‘kool’ is nog altijd ‘cabbage’ en ehm ‘sla’ vertaal je niet naar ‘slaw’, toch? Nou ja, even Google-en leerde me dat koolsla (dus rauwe, gesneden kool met azijn) door Nederlandse immigranten naar Amerika is gebracht rond 1800 en dat het woordje ‘koolsla’ in de jaren is verbasterd tot ‘coleslaw’. Leuk om te weten, maar vooral leuk om te weten is dat je coleslaw heel gemakkelijk zelf kunt maken en dat een bak zelfgemaakte coleslaw 100 keer lekkerder is dan een kant-en-klare bak uit de supermarkt.

coleslaw

Ingrediënten:
1/2 witte kool
50 gram rozijnen
100 gram wortel
1/2 ui
4 eetlepels mayonaise
1 eetlepel azijn
1 eetlepel suiker
zout

Laat de rozijnen ongeveer een kwartiertje wellen in een bakje koud water.
Meng de mayonaise met de azijn en de suiker en een snufje zout (proef vooral zelf even of je de dressing lekker vindt op deze manier, een beetje meer mayonaise, azijn of suiker kan altijd).
Snij de witte kool in hele dunne reepjes, rasp de wortel en snij de ui heel fijn.
Meng alles door elkaar (dus ook de afgegoten rozijnen).



Bulgur salade

“Ik heb het vlees niet eens gemist”, zegt de verkering.
“Echt niet?”, vraag ik.
“Nee, nee, niet echt, nou ja, het had wel gekund, maar eigenlijk is dit zo ook wel een volledige maaltijd.”
“Ik hoef niet elke dag vlees.”
“En dit is ook wel lekker in de zomer voor bij de barbecue.”
“Ja, voor bij een merquez-worstje.”
“Ja, een merquez-worstje erbij was eigenlijk wel lekker geweest.”

bulgursalade

Ingrediënten (voor 2 personen):
200 gram bulgur
1 ui
3 tomaten
1/2 komkommer
verse peterselie
verse munt
1/2 eetlepel paprikapoeder
beetje citroensap
olijfolie
+/- 100 gram Turkse witte kaas (Beyaz Peynir) (of feta)
peper en zout

Overgiet de bulgur met ongeveer 300 milliliter kokend water en laat dit staan totdat de bulgur gaar is geworden. Tussendoor alles even los roeren, eventueel wat extra heet water erbij. Ik doe dit altijd op gevoel, maar op elke bulgur-verpakking staat gelukkig ook hoe je het klaar moet maken, want je kan het dus ook koken. Bulgur is in ieder geval hartstikke gezond en het heeft een lichte notensmaak.
Snij daarna alle groenten in kleine stukjes en meng het door de (afgekoelde) bulgur.
Snij de kruiden en meng ook deze door de bulgur.
Breng alles op smaak met de paprikapoeder, peper, zout, citroensap en olijfolie. Steeds een beetje van dit en dat en ondertussen veel proeven.
Op het laatst doe je de Beyaz Peynir erdoor. Dit is dus een Turkse, witte kaas, die te vergelijken is met feta. Ze verkopen het bij de Turkse supermarkt in blikken in de koeling. Als je geen Beyaz Peynir kan vinden, dan kun je ook wat feta boven de salade verkruimelen en erdoor roeren.
Prima maaltijdsalade dus. Maar een merquez-worstje erbij is ook best leuk.



Kachumber (Indiase salade)

Als ik Indiaas kook (en dat doe ik regelmatig), dan eet ik er bijna altijd kachumber bij; een Indiase salade van tomaat, komkommer en ui. Het is dus een perfect Indiaas bijgerecht; lekker fris en vooral heel makkelijk te maken. Er zijn verschillende recepten online te vinden (met chilipepertjes, koriander, munt of zonder de komkommer), maar ik vind onderstaand recept het lekkerst. Ik zorg dat ik genoeg maak, zodat ik het restje de volgende dag bij de lunch kan eten (als ik het diezelfde avond niet al op de bank heb weggewerkt).

kachumber

Ingrediënten:
1/2 komkommer
3 tomaten
2 kleine uien
1 limoen (of net zoveel sap uit flesje)
1 theelepel komijnpoeder

Snij komkommer, tomaat en ui in kleine stukjes en meng het met de overige ingrediënten.
Heel makkelijk dus.
Het is ook lekker met wat verse koriander erdoor (maar dat zou ik niet speciaal voor deze salade in huis halen.