ONE LOVE-ly maïssoep

Ik kom net terug van een weekje huwelijksreis op Jamaica en het is een land waar ik mijn hart aan heb verloren (ik wist niet dat dat mogelijk was). Het land is prachtig, de mensen zijn relaxt en lief en… het eten is YUMMY! Ik zal de komende tijd wat Jamaicaanse recepten gaan delen, want… om zo lang mogelijk in de relaxte vakantiesfeer te blijven ga ik regelmatig wat recepten uitproberen. Sommige gerechten heb ik ook daadwerkelijk gegeten op het eiland, maar sommige recepten vond ik online en heb ik vertaald en bewerkt. Onderstaand recept vond ik dus online en ik heb de titel van deze maïssoep overgenomen, omdat-ie zo gaaf is; ONE LOVE-ly maïssoep (het originele recept staat HIER) (ik heb sommige ingrediënten wel wat aangepast).

maissoep

Het is een vegetarische soep en geïnspireerd op de soep van een ‘echte’ Rastafari. Het is een zeer goed gevulde soep (wat wil je met wortel, pompoen, aardappel én mais) en onderstaand recept is voor zo’n 5 liter soep (perfect om in te vriezen dus ook). Hij is lekker dik, spicey en prima als maaltijdsoep met een snee brood. Hmmm! ONE LOVE!

Ingrediënten (voor 5 liter):

1 ui
3 knoflookteentjes
2 stengels bleekselderij
1blik kokosmelk
3 groentenbouillonblokjes
stukje verse gember (zo groot als een duim)
200 gram gele linzen
1 kleine pompoen
3 aardappelen
3 wortels
2 blikjes maïs
1 blikje mini-maïs (dus hele kolfjes)
1 madame Jeanette pepertje
gedroogde of verse tijm
cayennepeper
zwarte peper
zout
zonnebloemolie

Snij de ui, de knoflook en de bleekselderij en bak alles zachtjes in wat zonnebloemolie tot de ui glazig wordt.
Doe hier 2 liter water, het blik kokosmelk, de bouillonblokjes, de gele linzen en een halve (in stukjes gesneden) pompoen bij. Laat dit allemaal zachtjes koken tot de linzen (en de pompoen) gaar zijn. Dit duurt minstens een half uur (maar je kan het ook wat langer op laten staan).
Pureer de soep nu.
Doe er dan de in stukjes gesneden aardappel, wortel, de rest van de pompoen, de geraspte gember, de 2 blikjes gewone maïs en de in stukjes gesneden mini-maïs bij. Mini-maïs is overigens niet overal verkrijgbaar, helaas. Dit is trouwens geen probleem, want het is vooral optisch heel leuk als er ‘echte’ stukken maïs in de soep zitten. Mocht je geen mini-maïs kunnen vinden, dan is een extra blikje gewone maïs ook prima.
Ik heb de tijm in een thee-ei gedaan en dit bij de soep laten trekken omdat ik geen groene stukjes in de soep wilde, maar je kunt ook 2 theelepels tijm gewoon bij de soep doen (of dezelfde hoeveelheid verse tijm).
Dit alles laat je weer zachtjes koken tot alle ingrediënten zacht zijn (minuutje of 20 tot 30).
Hou je van lekker pittig, dan doe je nu de madame Jeanette peper bij de soep en laat deze ook nog even meekoken (je kan dit ook al eerder doen).
Blijf ondertussen wel proeven, want het wordt al snel té pittig! Heb je geen madame Jeanette peper, dan kun je er ook een gewoon pepertje mee laten koken (staat heel gezellig).
Breng de soep verder op smaak met peper, zout en cayennepeper.

No problem man!Indiase linzensoep

Na die heerlijke linzensoep van Janine moet ik toegeven; ik ben helemaal om. Linzen zijn heerlijk. Linzensoep is heerlijk. En gezond. In ‘Easy Curry’ van Madhur Jaffrey, mijn favoriete Indiase kookboek (oh, wacht, ook mijn enige Indiase kookboek) vond ik onderstaand recept. Ik heb het ietsje aangepast (iets meer tomaten, iets meer ui, iets meer wortel), maar verder heb ik het recept gevolgd. Het is een pittige (maar je kan ‘m zo pittig maken als je zelf wil door wat meer of minder cayennepeper te gebruiken), fluweelzachte, herfstige soep. Ik ga ‘m zeker nog een keer maken (al heb ik ook weer wat bakjes in de diepvries gedaan én een bakje naar m’n ouders gebracht).

indiaselinzensoep

Ingrediënten (voor 2 liter):
200 gram rode linzen
1,5 liter kippenbouillon (van blokjes)
1/4 theelepel kurkuma
2 wortelen
1 handvol verse koriander
2 uien
1 eetlepel verse gember
1 theelepel komijnzaad
1 theelepel korianderzaad (gemalen)
1 theelepel kerriepoeder
1/8 cayennepeper
4 tomaten

Doe de (afgespoelde) linzen met 1 liter bouillon in een pan en breng ze aan de kook. Voeg de kurkuma, de geraspte wortel en de koriander toe en laat dit allemaal zo’n 45 minuten koken (zachtjes, want de linzen moeten dus niet droog koken).
Doe wat zonnebloemolie in een koekenpan en bak hierin de uien zachtjes een minuut of 3. Neem de pan van het vuur en voeg de gember, komijn, koriander, kerriepoeder en cayennepeper toe (ik had geen cayennepeper en gebruikte chilipoeder). Zet de pan weer op het vuur en roerbak alles 1 minuut. Doe nu de tomaten erbij en 1/4 liter van de bouillon. Laat dit allemaal zachtjes gaar worden onder af en toe roeren.
Als de linzen 45 minuten hebben gekookt, dan doe je de inhoud van de koekenpan erbij en je laat alles nog zo’n 10 minuutjes, samen met de laatste 1/4 liter bouillon koken.
Dan alles pureren met een staafmixer.
Op zout brengen met peper en zout.
Het kan zijn dat je de soep te dik vindt. Dan doe je er nog wat water bij.
Heerlijk met wat verse koriander en een stuk brood.Linzensoep

Ik twitterde: Ik twijfel of ik linzensoep moet gaan maken… nog nooit op, maar ik hoor van veel mensen dat het niet zo lekker is…

Met ‘veel mensen’ bedoelde ik de verkering en wat vrienden van de verkering. Ik had ooit een pak rode linzen gekocht, omdat het mij wel wat leek en omdat ik het nog nooit had gegeten, maar iedere keer als ik over linzensoep begon werd ik vies aangekeken.

Ik kreeg na mijn tweet nogal wat reacties, die me meteen overtuigde om aan de slag te gaan.

@octavieW ik vind het juist superlekker! #linzensoep
@MarinaTwiet Is best lekkere soep als je het een beetje pittig maakt. Wordt namelijk heel snel melig. Eet smakelijk!
@matijn lekker door tomatensoep enzo
@ankedesign Linzensoep is heerlijk! :)
@Branwen74 Verschilt per linzensoep. Ik heb hier nog een pompoenlinzensoep in de vriezer met niet te weinig knoflook. Niet vies.
@marie_ke1977 Ik ♥ linzensoep. Maar ik vind linzensoep op z’n lekkerst als het buiten rond het nulpunt is! Met vers naanbrood erbij…
@Zezunja Het hangt er natuurlijk vanaf hoe je het maakt, maar ik ben dol op linzensoep.
@Kimske_nl Ik vind ’t heerlijk! Zijn heel veel recepten van.

En een tweet van @JanineAbbring Hartstikke lekker. Ik mail je wel even een receptje. Beetje minder vlees mag best, als ik zo je blogs lees :)

Oh, God! Janine Abbring, vast de lekkerste vegetariër van Nederland met de allerleukste hond, vindt dat ik wat minder vlees moet eten!

Maar het is biologisch vlees, van onze eigen koe, ik heb ‘m nog geaaid, twitterde ik schuldbewust terug, maar doe dat recept maar!

Even later trof ik onderstaand recept in m’n mailbox, met als extra mededeling dat de linzensoep ook lekker is met zachte geitenkaas erover. Of desnoods met uitgebakken spekjes. ‘Desnoods’ had Janine volledig in kapitalen geschreven, dus ik durfde niet eens meer vleesbouillonblokjes te gebruiken in deze soep. Gelukkig vond ik nog genoeg groentebouillonblokjes. Opluchting!

linzensoep

En verder had ik ook bijna alle ingrediënten in huis. Het meeste heb ik standaard, maar toevallig had ik ook nog een paar stengels bleekselderij en zelfs de koriander stond in een potje op de vensterbank. Ik heb alleen in plaats van 1 paprika en 1 peper, 2 rode puntpaprika’s en een schepje sambal gebruikt. En de linzensoep was Goddelijk! Geen vlees gemist.

Ingrediënten (voor ongeveer 2 liter soep):
2 stengels bleekselderij
2 eetlepels olijfolie
1 middelgrote ui, gesnipperd
2 teentjes knoflook, in dunne schijfjes
1 paprika (kleur naar wens) in blokjes
1 rode peper (met zaadjes) in ringetjes
1/2 theelepel kaneel
2 cm verse gember
1/2 theelepel kurkuma
1 1/2 liter groentebouillon
200 gram rode linzen
1 blik kikkererwten
1 blik tomatenblokjes
sap van 1 limoen
beetje verse koriander
peper

Doe wat olie in een pan (de pan moet groot genoeg zijn om minstens 2 liter te verhitten).
Bak de ui, knoflook, bleekselderij, paprika en rode peper tot ze zacht zijn.
Voeg gember, kaneel en kurkuma toe.
Doe de bouillon erbij en het blik tomaten.
Laat dit een kwartiertje zachtjes koken. Ik heb het daarna even een paar zwiepen met de staafmixer gegeven, maar dit hoeft niet (stond ook niet in het originele recept).
Was de linzen even goed af en doe ze dan bij de soep.
Na ongeveer 30 minuten zijn de linzen gaar (even proeven).
Doe de kikkererwten erbij en laat alles nog 10 minuten zachtjes koken.
Doe de soep in een kom, beetje limoensap erdoor, beetje peper en (naar smaak) koriander.Bietjessalade

Dit is een heerlijke salade (ja, anders maak ik ‘m niet natuurlijk) die je prima kan eten als maaltijdsalade (met een stukje brood), maar ook als bijgerecht. De combinatie bietjes met geitenkaas en balsamico-azijn is echt heerlijk en volgens mij is deze salade ook hartstikke gezond (er zit geen mayonaise of roomboter in, dus dan vind ik iets al heel snel gezond). Ook heel prettig is dat je alle ingrediënten gewoon bij de LIDL kan halen en dat doe ik dan ook meestal, behalve dan vandaag, want ik kwam langs de Albert Heijn en had geen zin om verder te fietsen. Achteraf wel meteen weer spijt, want je betaalt 2 keer zoveel voor een bakje walnoten bij de Albert Heijn dan voor een zakje walnoten bij de LIDL (en daar zit dan ook nog meer in en de smaak is hetzelfde). Eenmaal thuis bleek ik ook nog een zak walnoten in de dop te hebben liggen. Oh ja.

bietensalade
Ingrediënten:
100 gram sla
4 voorgekookte bietjes (vacuümverpakt)
1 kleine ui
balsamico-azijn
100 gram geitenkaas
klein handje gepelde walnoten
peper

Was de sla en scheur ‘m in stukken (of, doe zoals ik en koop gewoon een zak kant-en-klare sla). Deze salade is ook heel lekker met alleen rucola, maar ik kijk altijd of er nog wat in de aanbieding is.
Snij de ui in dunne ringetjes.
Snij de bietjes in hele dunne plakjes.
Hussel alles door elkaar, samen met een paar scheutjes balsamico-azijn en wat peper. Ik hoor Jamie Oliver in z’n kookshows altijd wauwelen over dat je moet zorgen dat je balsamico-azijn van de allerbeste kwaliteit moet proberen te krijgen en dat kun je zeker proberen, maar ik gebruik meestal de balsamico-azijn van de LIDL (de balsamico-azijn op de foto is van de Albert Heijn, ook heel goed).
Verbrokkel de geitenkaas boven de salade en strooi er wat gecrushte walnoten over.Pasta met porcini-champignonsaus

De eerste keer dat ik eekhoorntjesbrood proefde was ik verkocht. Jaren terug at ik bij een vriendinnetje en zij had een kipgerecht gemaakt met allerlei chique paddenstoelsoorten. Terwijl het gerecht in de oven stond en wij een wijntjes dronken was ik me geestelijk aan het voorbereiden op die paddenstoelen. Tot die tijd verafschuwde ik champignons en alles wat daarop leek; de gummiachtige structuur had ervoor gezorgd dat ik alles wat maar enigszins het uiterlijk van een champignon had aan de rand van m’n bord werd geschoven.

De vriendin had zo ontzettend haar best gedaan en ook zo financieel uitgepakt (“Deze wijn past echt heel goed bij de shi-takes!”) dat ik niet durfde te zeggen dat ik niet zo’n fan was van paddenstoelen. Ik dronk mezelf nog maar wat moed in met de matchende wijn en nam een hapje van het met paddenstoelen doordrenkte kipgerecht. Ik vergat de kip. Ik vergat de shi-takes. Ik vergat de textuur van de rest van de paddenstoelen.

“Wat is die Goddelijke overheersende smaak?”, vroeg ik.
“Oh, dat is het eekhoorntjesbrood”, zei de vriendin.

Als je eenmaal een keer eekhoorntjesbrood hebt geproefd, dan vergeet je de smaak nooit meer. En dan wil je meer. En nog meer. Ik heb wel eens vers eekhoorntjesbrood gekocht op een hipster markt in Amsterdam (belachelijk duur, maar het wel waard natuurlijk, als je rijk bent). Die vriendin had gedroogd eekhoorntjesbrood gebruikt en ook dat is in grotere supermarkten te koop in plastic potjes (nog steeds behoorlijk aan de prijs, maar het best waard). Maar ik kwam ooit Porcini-bouillonblokjes van het merk Star tegen (zie foto rechtsboven) (ik kocht ze in een delicatessenwinkeltje, maar heb ze ook wel eens bij een grote supermarkt gezien) en daarmee heb je pas écht waar voor je geld. Porcini is de Italiaanse naam voor eekhoorntjesbrood en al zullen de echte culinaire types wel spugen op het gebruik van deze blokjes; ik ben grootverbruiker en groot fan. Binnen no time maak je met zo’n bouillonblokje een pastasaus met een intens lekkere smaak. Kom je ooit een doosje Porcini-bouillonblokjes tegen; meenemen! Je krijgt er geen spijt van.

champignonsaus

Ingrediënten (voor 2 personen):

1 blokje paddenstoelenbouillon
1 bakje champignons of kastanjechampignons
1 ui
1 knoflookteentje
200 milliliter slagroom
peper en zout

Snij de ui, knoflook en de champignons en bak ze zachtjes aan.
Verkruimel het bouillonblokje erboven en voeg de slagroom toe.
Laat dit allemaal zachtjes een minuutje of 10 op staan en kook ondertussen de pasta (het spreekt voor zich dat je zelf maar een lekkere pasta moet kiezen).
Als de pastasaus teveel indikt doe je er eventueel nog wat water bij.
Op smaak brengen met peper en zout (opletten met het zout, want het bouillonblokje is al best zoutig)!
Ik vind de saus zelf zo helemaal perfect, maar de verkering vindt ‘m lekkerder met gebakken spekjes erdoor (dus zo’n duobakje met spekjes en daar dan de helft van, dus 125 gram voor 2 personen). Die bak ik dan mee met de ui, maar op het laatst moet je er dan zeker geen zout door te doen!
Ook lekker; garneren met Parmezaanse kaas.