Luna loves LIDL: crème brûlée

cremebrulee lidl
Het was weer feest hier in huize Luna en J. toen de decemberfolder van de LIDL binnenkwam! Allemaal lekkere dingen voor niet al teveel geld. Ik hou er heel veel van! We hebben de afgelopen dagen en weken al een hoop uitgeprobeerd, maar ik ben helaas vergeten om overal foto’s van te maken (of überhaupt te onthouden wat er allemaal lekker was). Maar! Niet vergeten ben ik de crème brûlée! OMG! Wat lekker! Waarschijnlijk smaakt het helemaal niet naar zelfgemaakte crème brûlée (maar die heb ik nog nooit gegeten, dus weet niet hoe het precies moet smaken), maar je koopt bij de LIDL voor € 1,19 (!) 2 glazen schaaltjes met daarin de crème brûlée. Je strooit het meegeleverde zakje suiker erbovenop (ik doe er nog wat extra rietsuiker bij) en daarna ze je de gasbrander erop (dit mag de echtgenoot doen, want ik ben bang dat ik de keuken in de fik steek en als hij het doet, dan kan ik boos zijn op hem als de keuken afbrandt). Superlekker en zelfs kerstwaardig! Al bewaar ik alle glazen schaaltjes om zo binnenkort zelf crème brûlée te maken (dan weet ik meteen hoe het hoort te smaken)! De glazen schaaltjes kun je overigens ook gebruiken om in de zomer plantjes op te kweken (want ik heb er al 10, dus ja, hoeveel crème brûlée wil je maken, ik heb nooit meer dan 10 gasten aan tafel). Echt een goede en lekkere koop dus!



Luna loves LIDL: Party Bapao’s

partybapaosIk ben 18 juni getrouwd en dat is meteen de reden dat er zo weinig updates hier zijn verschenen, want ik had wel belangrijkere dingen te doen dan zelf koken. Zo bestelden mijn inmiddels man en ik de afgelopen weken zeker 3 keer per week pizza en frituurden we bijna dagelijks. Lekker gezond joh! NOT! De rust is inmiddels weer teruggekeerd en ik ben er weer helemaal klaar voor om mijn recepten te delen! En niet alleen recepten, maar ook goede producten, zoals deze mini-bapao’s! Mijn echtgenoot en ik vierden ons huwelijk gewoon bij ons thuis en we hebben toen minstens 20 van bovenstaande verpakkingen ingeslagen bij de LIDL (12 mini-bapao’s voor € 1,49)! Ik had wel dagen (weken) van tevoren in de keuken kunnen gaan staan om allerlei hapjes te maken (maar de stress, de stress!!!!) of een bedrijf in kunnen huren voor de catering (het geld, het geld!!!!), maar we wilden ons niet groter, chiquer of duurder voordoen dan dat we zijn. De mini-bapao’s zijn inmiddels ook bij de HEMA en de AH te koop (maar daar zijn ze wel ietsje duurder). Het zijn heel gemakkelijke 1-haps-snackjes en het duurt precies 90 seconden voordat ze klaar zijn (in de magnetron). Beetje chilisaus erbij en klaar. Echt lekker en je krijgt geen vette handen als je ze zonder servetje oppakt, dus ideaal voor een feestje!



Luna loves LIDL: kip tempura + panko

De LIDL heeft de producten die ik voor deze Goddelijke gefrituurde kippenstukjes heb gebruikt niet standaard in het assortiment zitten en ik weet ook niet meer hoe duur ze zijn, dus daar ga ik al met m’n goed georganiseerde kookblog. Ze zijn in ieder geval verkrijgbaar als het Aziatische weken bij de LIDL zijn en die waren het een paar weken terug. Het tempurabeslag is pittig, maar ook niet te pittig en als ik heel eerlijk ben, en dat ben ik, smaakte mijn kippenstukjes net zo lekker als de gefrituurde kippen van de Kentucky Fried Chicken.

kippenfrituur

Ingrediënten:
1/2 zakje tempura mix hot (LIDL)
1 potje paneermix panko (LIDL)
1 kilo kip

Het is vooral belangrijk welke kip je gebruikt. Je kunt, als er echt niets anders voorhanden is, kipfilet gebruiken. Maar kipfilet wordt al snel taai. Beter is het om naar de Turkse supermarkt te gaan en daar een kilo schoongemaakte kip te kopen. Bij onze Turkse supermarkt hebben ze bijvoorbeeld schoongemaakte kippenpoten zonder bot voor € 3,75 per kilo (hier zit ook het vel nog bij). Best lekker, maar lekkerder is de schoongemaakte kip (hier zit dan de borst bij, maar geen vel, kost € 5,- per kilo). Anyway, dit vlees is veel smaakvoller en iets vetter dan alleen de kipfilet.
Snij de kip in stukken.
Haal ze door de aangemaakte tempura hot mix (ik gebruikte maar een 1/2 zakje, er zitten 2 zakken in 1 doos).
Haal ze daarna door de panko paneermix.
Ik legde daarna de stukken kip op een rooster in de oven op 180°.
En deed ze daarna nog 10 seconden in de frituurpan.



Luna leest; Elke Dag een Hap

Ik wil graag even mijn bewondering uitspreken voor de kok Ramon Beuk. Ik heb net even op z’n site gekeken en hij is kok, ondernemer in zijn evenementenlocatie ‘De Glazen Ruimte’ in Maarssen, culinair adviseur, presentator, tv-kok en… schrijver van inmiddels 8 kookboeken. De boeken 1 tot en met 7 zijn aan mij voorbij gegaan, maar boek 8 ‘Elke Dag een Hap’ kocht ik bij… de LIDL! Voor € 5,50. En daar begint mijn bewondering voor Ramon!

elkedageenhap

Nu zal Ramon er vast ook wel een leuk geldbedrag voor hebben gekregen, maar ik vind het lovenswaardig dat hij het heeft aangedurfd om een samenwerking met de LIDL aan te gaan. De LIDL is toch zo’n beetje de minst elitaire supermarkt waar je je boodschappen kunt doen en vele foodsnobs, foody’s en culi’s (kots!) zullen er hun neus voor ophalen. Doordat Ramon met z’n kop op de folders van de LIDL prijkt en recepten deelt met de LIDL-shoppers, zal hij, denk ik, nooit voor vol worden aangezien door z’n collega’s wiens ambitie het is om een Michelin-sterren-restaurant te runnen. En ik denk dat ook de foodsnobs, foody’s en culi’s Ramon’s een beetje op Ramon’s kookkunsten zullen spugen. Het is een beetje als Rudolph van Veen, die, doordat hij jaren heeft gekookt tijdens Life & Cooking altijd een beetje wordt weggezet als een rellerige homo met te hip haar en te makkelijke recepten (en dat terwijl hij hetero, Meesterkok en Meesterpatissier is).

Anyway, het boekje ‘Elke Dag Een Hap’ van Ramon Beuk is leuk! De gedachte achter het boekje: je doet 1 keer per week boodschappen en daar kun je dan 7 dagen lekker en gezond mee koken, zonder verspilling. De recepten zijn goed te doen voor thuiskoks, toch bijzonder en ze kosten je geen uren en uren. Ramon schrijft zelf in z’n voorwoord: ‘Als je weet hoe je bepaalde producten moet bewaren of slim kunt verwerken, dan scheelt dat niet alleen in je portemonnee, maar geeft dat vooral ook een goed gevoel.’ Mijn idee, Ramon! Ik denk dat ik binnenkort eens een hele week uit dit kookboekje ga koken, gewoon omdat het kan. Leuk!
‘Elke Dag een Hap’ is te bestellen via www.elkedageenhap.nl, maar dus ook gewoon te koop bij de LIDL (ik vond het boekje bij de kassa).



Luna loves LIDL: Truffelkaas

truffelkaas

Toen ik gisteren bij de LIDL kwam moest ik even 3 keer slikken. Lege schappen. Alle mooie producten die mijn decembermaand zo hadden opgeleukt waren op of bijna uitverkocht. “En nou?”, snikte ik naar de verkering toen er geen kaassticks meer in de diepvries lagen, “Ik vind dat ze op z’n minst die kaassticks in het vaste assortiment op kunnen nemen.” Ter compensatie nam ik het allerlaatste truffelkaasje in het schap mee. En die was ook heel erg lekker. Echt! Op een toastje, maar ook gewoon zo bij een glaasje port of wijn. En ik kan nu gaan uitweiden over de karakteristieke en uitgesproken truffelsmaak en dat ik € 2,69 niet veel geld vind voor 150 gram, maar ik had liever nog een paar dozen kaassticks gehad.



Luna loves LIDL: Tempura King Prawns

tempuragarnalen

Dat niet alles van de LIDL lekker is, is logisch (en smaken verschillen), maar dat niet alles van de Deluxe-afdeling smakelijk is, dat verbaast me eigenlijk wel. Deze Tempura King Prawns zijn ronduit vies. Normaal gesproken ben ik gek op alles wat een tempura-beslag heeft gehad; groente, vlees, vis en ik denk dat ook een frikadel een stuk zou opknappen van een tempura-beslagje, maar deze garnalen zijn reddeloos verloren. Het garnaaltje zelf is smakeloos (en ja, dat is toch de basis van dit hapje) en het tempura-korstje is zompig en slap. De ‘sweet chili saus’ smaakt naar plastic. Bah. En dan is € 2,99 ineens een hoop geld. Zonde! Zelfs de verkering lustte ze niet (en dat wil wat zeggen).



Luna loves LIDL: Roomkaasspiesjes

roomkaasspiesjesMijn vriendinnetje F. was jarig en aangezien F. niet de allerbeste kok is en waarschijnlijk gewoon vergeet dat de mensen naast hun biertje of roseetje ook graag een chipje of nootje lusten had haar moeder wat hapjes meegenomen. Op een bordje stonden deze roomkaasspiesjes en niemand van de verjaardagsgasten taalde ernaar, want iedereen was te druk met hun biertjes en roseetjes. Maar toen ik eenmaal een roomkaasspiesje met geitenkaas en zongedroogde tomaat had gegeten wist ik; ik moet ze allemaal opeten. Deze roomkaasspiesjes delen met de rest van de verjaardagsgasten, nooit! Paarlen voor de zwijnen! Onopvallend heb ik toen alle 9 de spiesjes opgegeten en compleet gelukkig verliet ik de verjaardag van F. (maar dat kan ook aan de roseetje hebben gelegen). De spiesjes zijn af en toe te koop bij de LIDL, maar ik maak ze inmiddels ook zelf; gewoon geitenkaas op een lepel met een stukje zongedroogde tomaat (in olie) en dan nog wat peper. Een perfecte combinatie!



Luna loves Lidl: dessert-pannenkoekjes

desertpannekoekjesNormaal gesproken vind ik kant-en-klare pannenkoeken helemaal niet zo lekker. Ik vind ze taai en een beetje chemisch smaken (maar met een flinke schep suiker of stroop erover zijn ze goed binnen te houden en kinderen zijn allang blij dat ze een warme pannenkoek als toetje krijgen). Maar… toen had ik deze dessert-pannenkoekjes van de LIDL nog niet gehad! Er zit 16 mini-pannenkoekjes in 1 verpakking voor € 1,19. Vind ik geen geld voor een perfect toetje voor 4 personen (ik ga er vanuit dat 4 pannenkoekjes per persoon genoeg zijn). Deze dessert-pannenkoekjes smaken alsof je ze zelf gemaakt hebt, zijn dun, luchtig en… ze zijn perfect rond, zodat het ook nog eens heel leuk presenteert (op een leuk bordje met een eland bijvoorbeeld)! Ik eet mijn pannenkoek het liefste met gewone, ordinaire kristalsuiker, want dat knispert zo lekker tussen je tanden, maar ik denk dat je met wat verse aardbeien, slagroom en een bolletje vanille-ijs een heerlijk no-nonsense, maar toch mooi dessert op tafel zet.



Luna loves LIDL: macarons

Okay, okay, okay, als je ooit een keer macarons in Parijs hebt gegeten (en dat heb ik), dan valt elke andere macaron vies tegen. Je mist voornamelijk de Parijse beleving; ik zit hier in Parijs en ik zit hier een typisch Parijse lekkernij te eten, en oh, wat ben ik toch een wereldreiziger. En omdat je die beleving mist zijn de macarons hier in Nederland gewoon niet zo lekker. Niet dat niet-zo-lekker hetzelfde is als niet-te-eten, want de macarons die ik ooit bij de banketbakker hier in Nederland haalde waren ook heel goed te doen. En het doosje macarons dat ik ooit bij de groothandel kocht was ook binnen no time leeg. Ik heb zelfs ooit een poging gewaagd om zelf macarons te maken, maar die poging valt onder het kopje ‘mislukte experimenten’; de smaak was goed, maar het zag er niet uit. Het is dus nogal een ingewikkeld proces om perfecte macarons te bereiden, vandaar dat het 1 van de moeilijkste opdrachten is bij Masterchef Australia; de macaron-taart van Adriano Zumbo.

lidlmacarons

Gelukkig is daar de LIDL met een doosje van 12 macarons in de diepvries voor € 3,29. Even laten ontdooien en you’re ready to go! En de verkering en ik hadden hetzelfde idee toen wij de eerste macaron uit het doosje proefden; “Zullen we gewoon een paar van deze doosjes bij de LIDL halen en die dan op een piramide plakken? Doen we net alsof we ze zelf gebakken hebben met de kerst.” Maar… ere wie ere toekomt; de macarons van de LIDL zijn lekker. In 1 doosje zitten 4 smaken; framboos, chocolade, pistache en koffie. Ik vond de pistache-macarons het lekkerst en de framboos het minste. En al zijn ze lang niet lekker als de verse macarons in Parijs, ze verdienen zeker een voldoende.



Luna loves LIDL: bonenrol met spek

bonenrolletjesHartstikke leuk, kant-en-klare-producten die je zo, hop, in de oven of frituur kunt gooien, maar het moet dan wel iets zijn wat ik niet zo gemakkelijk zelf kan maken (kaassticks, frikadellen, dat soort heerlijkheden). De verkering wilde wel een avondje koken, maar het moest vooral niet te ingewikkeld, dus zowel de aardappels, de groente en het vlees moesten zo, hop, de oven in kunnen. Als groente koos hij voor deze bonenrolletjes met spek. In een doos zitten 12 rolletjes, per 6 verpakt en ach, ze waren niet vies en ze waren zeker lekkerder dan een pot  opgewarmde sperziebonen, maar dit is een gerechtje wat 100 keer lekkerder is als je het zelf maakt (want haricot verts omrold met spek is een perfecte combinatie en niet heel ingewikkeld om zelf te maken). Ik zou deze bonenrolletjes met spek dus niet zo snel nog een keer kopen bij de LIDL, maar als je het wil opdienen tijdens je kerstdiner sta je niet voor schut.