Kook de cover: Cannelloni met wintergroenten

Okay, okay, het is al lente, maar ik kwam een oude Allerhande (het februari-nummer, dus eigenlijk valt het best mee) tegen en aangezien ik ergens met mezelf heb afgesproken om steeds de cover van de Allerhande te koken dacht ik; why not! Het is een cannelloni gevuld met wintergroenten (bleekselderij, knolselderij en winterpeen) en overgoten met een rode pastasaus. Het is even wat werk en geen aanrader voor een doordeweekse dag (of je moet op die doordeweekse dag niks te doen hebben). Ik hield me, afgezien van de pastasaus, volledig aan het recept, al maakte ik een dubbele hoeveelheid (want hoe krijg je anders een knolselderij op). Je kan de rest invriezen, maar ik bracht mijn ouders ook een ovenschaal. Zowel de kinderen in mijn huishouden als mijn ouders, als de verkering als ikzelf vond het SUPERLEKKER! Echt heel bijzonder om lasagnebladen op te rollen met groenten erin. Hmmmm…

canneloni

Ingredi├źnten (voor 4 personen):
250 g winterpeen
300 g knolselderij (geschild)
3 stengels bleekselderij
2 el olijfolie
1 ui (fijngesnipperd)
1 bakje Italiaanse kruiden (20 g)
50 gram Parmezaanse kaas
250 gram lasagnebladen (12 bladen)
700 milliliter pastasaus (uit pot, of zelfgemaakt)
1 bol mozzarella
ovenschaal (24 x 35 cm)

Verwarm de oven voor op 190 ┬░C.
Snijd de winterpeen, knolselderij en bleekselderij in blokjes van een 1/2 x 1/2 centimeter. Dit heet dan brunoise, maar ik heb de groenten gewoon zo klein mogelijk gesneden.
Verhit de olie in een wok of hapjespan en bak de ui en de rest van de groenten op middelhoog vuur. In het originele recept staat 8 minuten, maar ik heb het wat langer gedaan, zo’n 15 minuten, omdat anders de knolselderij niet gaar was.
In zo’n kant-en-klaar pakketje Italiaanse kruiden zit dus tijm, rozemarijn, salie en oregano. Ik heb niet zo’n pakketje gekocht, maar heb wel verse tijm en rozemarijn gebruikt, maar salie en oregano uit een potje. Lekkerder is uiteraard alles vers, maar ja, niet altijd te koop, of te duur. Breng in ieder geval de groente op smaak met deze 4 kruiden en gebruik zoveel mogelijk vers. Bak deze kruiden een tijdje mee.
Zet het vuur uit en rasp de Parmezaanse kaas boven de groenten. Schep om en breng op smaak met peper en eventueel zout.
Breng ondertussen een grote pan water aan de kook. Kook de lasagnebladen 4 minuten en giet af.
Neem een lasagneblad en schep over de volle lengte een lepel groente. Rol op en leg in de ovenschaal. Maak zo nog 11 rolletjes. Verdeel de rest van de vulling over de rolletjes. Schenk de tomatensaus erover.
In het recept van de Allerhande wordt kant-en-klare pastasaus gebruikt (want dit recept wordt volgens mij gesponsord door: Grand’Italia Sugocasa tradizionale pastasaus), maar… ik heb dus m’n eigen pastasaus gemaakt en gebruikt. Ik heb een vergelijkbare pastasaus al eerder geblogd; HIER. Maar ik maakte dus een soortement van bolognese pastasaus met gehakt en rode wijn. Superlekker uiteraard, maar ook een uurtje meer werk (en die pastasaus moet zo’n 4 uur stoven). Ga je voor gemak, dan haal je gewoon lekker zo’n kant-en-klare pot. Ga je voor lekker, dan moet je wat eerder beginnen met koken.
Snijd de mozzarella in plakken en verdeel over de saus. Bak dit zo’n 20 minuten in de oven tot de mozzarella goudbruin kleurt.

Leave a Comment.