Boerenkooltaart

Boerenkool; altijd lekker en vooral niet duur. Een typisch gerecht voor een doordeweekse, winterse dinsdag, maar ik kwam ooit in de Allerhande een heel leuk idee tegen om een doodordinaire stamppot boerenkool om te toveren tot een gerecht dat je met succes ook aan je vrienden voor kunt schotelen als ze bij je komen eten; maak er een taart van. Echte vrienden moeten trouwens ook blij zijn met een stamppot boerenkool die niet tot een taart is omgetoverd, maar met een taart scoor je bonuspunten!

boerenkooltaartIngrediënten (voor 6 personen):
1 kilo boerenkool
2 kilo aardappelen
2 rookworsten
500 gram spekjes
grote springvorm (26 centimeter doorsnede)
kleinere springvorm (14 centimeter doorsnede)
100 gram roomboter
peper en zout

Schil de aardappel en snijd ze in stukken. Leg deze onderin een pan, daarboven op de boerenkool en daar weer bovenop de rookworsten. Laat alles gaar worden met het deksel op de pan. Als de aardappels gaar zijn, dan is de boerenkool ook gaar.
Bak ondertussen de spekjes krokant, doe ze in een schaaltje en giet eventueel het vet af (als je van light houdt).
Stamp de boerenkool samen met de aardappelen, de helft van de gebakken spekjes en de roomboter (of voor de light versie: beetje melk) tot een stamppot en zorg dat dit warm blijft (deksel dus terug op de pan).
Snijd de ene rookworst in plakjes en de andere rookworst in halve plakjes.
Nu ga je dus de taart in elkaar zetten en dit is een karweitje wat je snel, maar doeltreffend aan moet pakken! Je moet vooral even schijt hebben aan de afwas en misschien is het ook handig dat je tafelgenoten al aan tafel zitten.
Je doet boerenkool in de grote springvorm en drukt alles goed aan. Deze draai je om op een plank of groot bord. Je doet ook boerenkool in de kleinere springvorm, drukt alles weer goed aan en zet deze bovenop het gedeelte boerenkool wat al op de plank staat. Eventueel kun je nog voor een derde, kleiner springvormpje kiezen, zodat de taart 3 lagen wordt. Als je geen springvorm hebt, dan kun je ook een grote schaal gebruiken.
Nu ga je de taart versieren met de stukjes rookworst en de overgebleven spekjes. Laat hier je fantasie de vrije loop, maar zorg wel dat het er enigszins gestructureerd uit ziet.
Meteen aan tafel!
Uiteraard heb je ook tussendoor een pan gehaktballen of ander vlees met veel jus gemaakt, want… bij boerenkool hoort jus!

Leave a Comment.